Ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc, despre intrarea României în Spaţiul Schengen

Intrarea României în Spaţiul Schengen este o decizie politică a statelor membre, ce poate fi încurajată şi de o evaluare pozitivă a ţării noastre în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, este de părere ministrul justiţiei, Robert Cazanciuc. El a făcut această afirmaţie astăzi, după publicarea Raportului Comisiei Europene privind situaţia sistemului judiciar din România.

Robert Cazanciuc: Deşi România şi Comisia Europeană au susţinut în mod constant că nu există o legătură între MCV şi aderarea la Spaţiul Schengen, cu fiecare raport există o contribuţie la conturarea deciziilor statelor membre. În acest context, actualul raport ne îndreptăţeşte categoric să acceptăm dialogul cu statele membre, pentru obţinerea unei decizii favorabile a României de aderare la Spaţiul Schengen în cel mai scurt timp posibil.

Acordul, încheiat în 1985, includea iniţial doar cinci state europene, dar în prezent el face parte din cadrul legislativ comunitar. Aderarea la Spaţiul Schengen implică în principal eliminarea controalelor de la frontierele dintre statele semnatare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 ianuarie