2015. január 29

Klaus Iohannis: A román demokrácia új korszakába kell lépni

A rendszerváltozás óta eltelt negyed évszázad átmeneti korszaka, az intézményépítés és kísérletezés időszaka után a román demokrácia új korszakába kell lépni, jelentette ki Klaus Iohannis román elnök, miután befejezte a parlamenti pártokkal tartott konzultálásokat a választási reformról. Mint az államfő közölte, abban állapodott meg a parlamenti pártokkal, hogy a jövő héten kezdődő tavaszi ülésszak végéig a parlament kidolgozza és megszavazza az új – helyhatósági és parlamenti – választási törvényeket, illetve új párttörvényt és pártfinanszírozási törvényt fogad el. Klaus Iohannis nem tájékoztatott részleteket arról, sikerült-e az említett jogszabályok elvi kérdéseiben konszenzust kialakítani, csak annyit mondott: úgy fogják „átszabni a rendszert”, hogy növekedjék a polgárok bizalma a demokratikus intézmények iránt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

Klaus Iohannis államfő a Bukarestben akkreditált diplomáciai testület képviselőivel találkozott

Klaus Iohannis csütörtökön, a Cotroceni palotában fogadta a Bukarestben akkreditált diplomáciai testület képviselőit.A román államfő évente találkozik a nagykövetekkel, akikkel megvitatja Románia külpolitikai prioritásait. Klaus Iohannis már államfői mandátumának átvételekor kihangsúlyozta, hogy továbbra is fontosnak tartja az USA-val megkötött stratégiai partnerséget, valamint Románia NATO- és EU-tagságát.Románia fontos célkitűzése a schengeni térséghez való csatlakozás is, fűzte hozzá az államfő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

Szerdán sem tartották meg a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságának ülését

Szerdán már másodszorra halasztották el, kvórum hiánya miatt, a képviselőház költségvetési-pénzügyi bizottságának ülését, amelyen azon tervezeteket kellett volna véglegesiteni, amelyek a valutában felvett hitelek lejre való átváltását irányozzák elő.Igy, a Bankok Román Egyesülete, a Román Nemzeti Bank, a Romániai Banki Munkáltatók Tanácsa és a klienseket védelmező egyes egyesületek képviselőinek nem volt akivel megvitatnia a javasolt törvénytervezeteket. A bizottság ülésére mindössze Darius Vâlcov pánzügyminiszter jött el, aki elmagyarázta az általa vezetett minisztérium javaslatát azon személyek megsegitésre, akik svájci frankban vettek fel bankkölcsönöket. Mint a miniszter elnondta, két javaslatot terjeszett elő: A 46. sz. rendelet módositását, amely a bankölcsönök részleteinek havi törlesztésre utal, illetve a bankok által felajánlott speciális programokat. A hatóságok szerint 75 ezren vettek fel kölcsönt a bankoktól svájci frankban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

Vasile Blaga fenntartás nélkül elvállalná a szenátus vezetését

Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke az egyik román TV-csatornának úgy nyilatkozott, hogy fenntartás nélkül elvállalná a szenátus vezetését, abban az esetben, ha a liberálisok megszerzik a parlamenti többséget, de egyelőre erről nem volt szó a párt keretén belül.”Mi mindezekről a PNL vezetőségi szintjén döntünk. Megvannak az embereink a szenátus és a képviselőház vezetésére”, fűzte hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

Előállítási paranccsal idézte be az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Elena Udreát, a Népi Mozgalom Pártjának elnökét

Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bejáratánál – ahova rendőri kisérlettel érkezett – Elena Udrea elmondta, hogy valószinüleg a Microsoft ügyben hallagatják ki. A politikus egyik közösségi oldalon közölte, hogy „személyesen kell megjelennie az ügyészségen, hogy magyarázattal szolgáljon egy dosszié kapcsán”, de nem pontositotta, hogy milyen ügyről va szó. Elena Udrea neve két ügyben is felmerült: az illegális erdővisszaszolgáltatásban – ugyan ebben az ügyben állitották biróság elé a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetőjét, Alina Bicat -, illetve a Microsoft-ügyben, amelyben már több minisztert bűnvádi kivizsgálás alá helyeztek. A Microsoft-ügyben Elena Udrea volt férjét, Dorin Cocoşt már előzetesen letartóztatták. Lgeutóbbi információk szerint Elena Udreat a Microsoft-ügyben pénzmosással és vagyonnyilatkozatának meghamisitásával vádolja a DNA. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)

A galaci Arcelor Mittal kohászati kombinát adminisztrációja és a kohászok szakszervezete aláirta az új kollektiv munkaszerződést

A galaci Arcelor Mittal kohászati kombinát adminisztrációja és a kohászok szakszervezete aláirta az idei új kollektiv munkaszerződést. Két hónapig tartó tárgyalás után a dokumentumot szerdán parafálták, egy nappal a szakszervezetek által bejelentett sztrájk kirobbantása előtt. Az új kollektiv munkaszerződés bruttó 70 lej béremlését irányoz elő január 1-től, ami jóval alacsonyabb a szakszervezet által kért 12%-os bérmeléshez képest.A kohászok az idén további bruttó 20 lejt kapnak havonta azzal a feltétellel, hogy tartsák tiszteletben a munkavédelmi szabályokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.29)