Rusia şi-a suspendat activitatea la APCE

(Rusia şi-a suspendat activitatea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) pentru întreg anul 2015. Delegaţia Rusiei a părăsit miercuri reuniunea APCE şi suspendă participarea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei până la sfârşitul anului 2015, a anunţat şeful delegaţiei ruse, Alexei Puşkov, miercuri, după votul exprimat în cadrul APCE privind retragerea dreptului de vot al delegaţiei ruse. În afară de faptul că Rusiei i-a fost retras dreptul de vot, a fost restrânsă activitatea în unele misiuni de monitorizare a alegerilor, precum şi de a participa la misiunile de observare a alegerilor. Decizia este valabilă până în luna aprilie a acestui an.

Puşkov a declarat ca Rusia a decis sa renunţe la dreptul de a alege şi de a lua parte la organismele de conducere ale Adunării pentru întreg anul 2015. Amintim că, în cadrul sesiunii din luna aprilie 2014, APCE a decis să suspende, până la sfârşitul lui 2014, dreptul de vot al delegaţiei ruse, dar şi dreptul de a fi reprezentată, precum şi de a participa la misiunile de observare a alegerilor. APCE a exclus Rusia, până în luna ianuarie 2015, din absolut toate instanţele conducătoare ale Adunării, din cauza anexării Peninsulei Crimeea la Rusia. Imediat după acest vot, liderul delegaţiei ruse la APCE Aleksei Puşkov a ameninţat, în cadrul unei conferinţe de presă că delegaţia sa părăseşte APCE, unde prezenţa sa nu mai are „niciun sens”. Deputaţii şi senatorii ruşi au părăsit atunci în semn de protest lucrările sesiunii şi au refuzat să mai participe la alte lucrări ale APCE. Din luna aprilie 2014 şi până în prezent, delegaţia Rusiei nu a mai participat la lucrările APCE de la Strasbourg, fiind absentă şi la lucrările sesiunii din vară şi la cea din toamnă. În luna ianuarie 2015, urma să fie reconfirmate în mod formal atribuţiile şi mandatul tuturor delegaţiilor la APCE. În momentul de faţă se ştie deja că 30 de parlamentari ai delegaţiilor „antiruseşti” din cadrul APCE au cerut din nou ca drepturile şi mandatul parlamentarilor ruşi în cadrul APCE să fie suspendate.

Cei 30 de deputaţi europeni s-au pronunţat împotriva aprobării mandatului Rusiei la APCE. În aceste condiţii, la sesiunea din ianuarie a APCE, în ziua de miercuri, 28 ianuarie, au avut loc dezbateri şi a fost supus votului această chestiune. Delegaţia Federaţiei Ruse nu va mai putea vota nici în cadrul comisiilor, nici în cadrul sesiunii, fiind lipsită de aceste drepturi. Ca urmare, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin, a avertizat că Rusia sistează complet activitatea sa în cadrul APCE, în anul 2015, dacă delegaţia rusă este lipsită de dreptul de vot. Dacă APCE nu va acorda delegaţiei ruse drepturile ei, Rusia ar putea ridica problema renunţării la calitatea sa de membru în Consiliul Europei, a avertizat Narîşkin.

(www.interfax.ru – 29 ianuarie)