2015. január 30

Vasile Blaga: Videanu párttagságát felfüggesztjük előzetes letartóztatása esetén

„Adriean Videanu volt gazdasági miniszter, volt főpolgármester párttagságát felfüggesztjük előzetes letartóztatása esetén”, nyilatkozta Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke. Adriean Videanu jelenleg a PNL bukaresti szervezetének elnöke. Az Országos Korrupcióellenes Ügyészség szerint tavaly februárban Alina Bica, a szervezett bűnözés- és terrorizmusellenes ügyészség főügyésze – akit időközben előzetes letartóztatásba helyeztek – törvénysértő módon elrendelte a vagyonzár feloldását Videanu egyik cégénél. Emiatt Bicat hatalommal való visszaéléssel, mig most Videanut bűnrészességgel gyanusitják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.30)

Dan Şovat visszafogadták a Szociáldemokrata Pártba

Victor Ponta miniszterelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke közölte, hogy Dan Şova visszafogadásáról egyhangú döntést hozott a PSD Országos Végrehajtó Bizottsága, amely két napra Sinaian ült össze. A döntés értelmében, Dan Şova szenátor bármikor visszatérhet a PSD-be, fűzte hozzá Victor Ponta. Mint ismeretes, Dan Şovat novemner 27-én zárták ki a pártból Mircea Geoana volt szociáldemokrata vezetővel és Marian Vanghelivel együtt. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.30)

Isărescu támogatja a „sajátos”, a bank és kliens közötti megállapodásokat

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója ismételten megerősitette, hogy a svájci frankhitelek körül kialakult helyzet nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását. Ugyanakkor elmondta, hogy a scájci frank lejre való átváltása a hitelek megkötésekor érvényes árfolyamon, a bankrendszer szintjén 5,7 miliárd lej értékű, a GDP 0,8%-nak megfelelő veszteséget okoz. Isărescu szerint a lehetséges és reális megoldás a „sajátos”, a bank és kliens közötti megállapodás, amelyet úgy kell megkötni, hogy a frankhiteleknek megfelelően lejben átszámitott havi részletek közel álljanak a decemberi szinthez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.30)

A bolgárok Romániától próbálnak ihletődni, ami Korrupcióellenes Ügyészséget illeti

A bolgár igazságügyi miniszter méltatta a román politikai osztályt, amely nagyakaraterővel és kitartó munkával létrehozta az Országos Korrupcióellenes Ügynökséget (DNA). Bulgária igazságügyi minisztere a korrupció leküzdésére hivatott független struktúra kiépitését szorgalmazta, a romániai DNA-modell szerint. A miniszter úgy véli, hogy ezáltal országa eredményeket érhet el, egy olyan területen, amelyet az Európai Bizottság monitorizálási, időközi jelentései állandóan birálnak. Bulgária legfőbb ügyésze szerint azonban az új igazgatóság létrehozásáért módositani kell az ország alkotmányát. Hristo Ivanov igazságügyi miniszter hozzáfűzte: „A romániai DNA-hoz hasonló intézmény nálunk is megtisztithatná az igazságszolgáltatást az erkölcsileg teljesen elzülöttektől. Bulgáriában jelenleg több korrupcióellenes szervezet működik, ami sokba kerül az állami háztartásnak, de semmi eredményt nem tudnak felmutatni. Mindenki elismeri, hogy a korrupció polipkarjai befonták az állami adminisztrációt, de semmilyen itélethozatalra nem kerül sor”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.30)

Kiszabadultak a Nigériában elrabolt román állampolgárok

Bogdan Aurescu külügyminiszter közölte, hogy az intézmény szintjén létrehozott válságközpontnak köszönhetően kiszabadult a január 20-án, Nigériában elrabolt két román állampolgár. A románokat elrabolt bűnöző csoport nagyon veszélyes és általában váltságdij ellenében engedi szabadon az elraboltakat, mondotta a külügyminiszter leszögezte, hogy a román állam nem fizetett váltódijat. A két román biztonságban van és ha úgy gondolják, hogy haza akarnak jönni, a külügyminisztérium vállalja repatriálásukban, jegyezte meg Bogdan Aurescu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.30)

Andrei Demény