Corina Crețu: „Strategia UE pentru Regiunea Dunării este un important mecanism de dezvoltare a statelor riverane fluviului”

Comisarul pentru Politici Regionale Corina Crețu a primit, la Bruxelles, vizita d-lui George Ciamba, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din România.

Corina Crețu a reafirmat aprecierea pentru eforturile făcute de autoritățile de la București pentru creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene, creștere care este ilustrată de rezultatele înregistrate în prezent. Ea a exprimat disponibilitatea Comisiei Europene și a sa personală, de a continua dialogul pentru identificarea celor mai bune soluții în acest sens.

Cu privire la Planul Juncker, comisarul și-a exprimat încrederea că se vor găsi modalitățile care să asigure complementaritatea noului Fond European de Investiții Strategice cu fondurile de coeziune.

Comisarul a subliniat că Strategia UE pentru Regiunea Dunării este un important mecanism de impulsionare a dezvoltării coerente a statelor riverane fluviului, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor UE, apreciind angajamentul guvernului român față de implementarea Strategiei Dunării. Această strategie macro-regională, menită să contribuie la coeziunea economică, socială şi teritorială a UE, oferă și un instrument suplimentar pentru promovarea de proiecte comune cu statele non-UE învecinate (din Balcani și vecinătatea estică – Republica Moldova, Ucraina).

Comisia va continua coordonarea strategică a macroregiunilor, în parteneriat cu statele membre, cu obiectivul de a asigura alinierea cu implementarea generală a politicilor UE. În acest context, comisarul si-a manifestat disponibilitatea de a participa în România la un eveniment al Strategiei UE pentru Regiunea Dunării.