Beneficiile animalelor de companie asupra sănătății

Animalele instruite în mod profesional ca să fie un ajutor, cum ar fi câinii ce servesc drept ghid pentru persoanele nevăzătoare – oferă beneficii evidente pentru oameni. Cu toate acestea, animale obișnuite de companie, cum ar fi un câine, o pisică, chiar un peștișor – pot oferi, de asemenea multe beneficii terapeutice și pentru sănătate.

Animalele de companie pot ușura singurătatea, reduce stresul, încuraja interacțiunea socială, exercițiile fizice și joaca, și de asemenea, pot să ofere iubire necondiționată și afecțiune. Grija pentru un animal de companie poate chiar să ne prelungească viața.

Cum pot animalele de companie să ne îmbunășească starea de spirit și de sănătate.animale 2

În timp ce pentru majoritatea proprietarilor de animale de companie sunt evidente bucuriile imediate care vin odată cu împărțirea vieții lor cu animalele de companie, mulți nu conștientizează beneficiile fizice și psihice care pot de asemenea însoți plăcerea de a se juca sau mângâia un prieten cu blană. Studiile recente au început să exploreze științific beneficiile legăturii om-animal. American Heart Association a corelat deținerea animalelor de companie, în special a câinilor, cu un risc scăzut de boli de inima și o longevitate mai mare.

Studiile au descoperit de asemenea că:

 • Proprietarii de animale de companie sunt mai puțin susceptibile de a suferi de depresie decât cei fără animale de companie.
  • Persoanele cu animale de companie au un nivel al tensiunii arteriale mai mic în situații de stres decât cei fără animale de companie.
  • Joaca împreună cu un animal de companie poate ridica nivelul de serotonină și dopamină, care calmează și relaxează.
  • Proprietarii de animale de companie au un nivel mai scăzut al trigliceridelor și colesterolului (indicatori ai bolilor de inima) decât cei fără animale de companie.
  • Pacienții cu infarct miocardic cu animale de companie, supraviețuiesc mai mult decât cei fără.
  • Proprietarii de animale de companie de peste 65 de ani fac cu 30 la sută mai putine vizite la medicii lor decât cei fără animale de companie.
  • În timp ce oamenii cu câini experientează cele mai mari beneficii pentru sănătate, un animal de companie nu trebuie neapărat să fie un câine sau o pisică. Chiar și vizionarea unui peștișor într-un acvariu poate ajuta la reducerea tensiunii musculare și a pulsului.

Unul dintre motivele acestor efecte terapeutice este faptul că cele mai multe animale de companie îndeplinesc nevoia umană fundamentală de atingere. Chiar cei mai îndârjiți criminali în închisoare au arătat schimbări pe termen lung în comportamentul lor după interacțiunea cu animale de companie, mulți dintre ei confruntându-se cu această afecțiune reciprocă pentru prima dată. Atingerile, îmbrățișările sau giugiulirea unui animal iubitor ne pot calma rapid când suntem stresați. Tovărășia unui animal de companie poate alina de asemenea singurătatea, iar unele animale de companie sunt un stimulent important pentru exercitiul sănătos, care poate îmbunătăți în mod substanțial starea de spirit.

 Autor: Carmen Oprea

www.helpguide.org