Sir Nicholas Winton – un Schindler britanic

Un britanic în vârstă de 105 ani, Sir Nicholas Winton, a revenit în atenţia publică zilele acestea, marcate de comemorarea Holocaustului, cu o poveste impresionantă de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial când a salvat 669 de copii evrei din Cehoslovacia.

Foto: www.bbc.com
Foto: www.bbc.com

În 1939, imediat după ocuparea regiunii Sudete, Winton avea 29 de ani când a pus la cale o operaţiune de salvare a copiilor evrei ce urmau să fie deportaţi în lăgărele de concentrare naziste. Aceştia au fost îmbarcaţi în opt trenuri şi aduşi de la Praga la Londra, unde au fost înfiaţi de familii britanice. Cel de-al nouălea tren, care urma să aducă alţi 250 de copii, nu a mai ajuns la destinaţie din cauza declanşării războiului şi se presupune că toţi şi-au pierdut viaţa. Winton era pe atunci un simplu agent de bursă din Londra, dar provenea dintr-o familie mixtă germano-evreiască şi anticipase gravitatea situaţiei. A vizitat taberele de refugiaţi de la periferia Pragăi şi a făcut demersuri pentru acordarea de permise britanice copiilor de acolo, la fel cum procedaseră şi alte ţări pentru a salva refugiaţi, în aşa-numitele „kindertransports”.
După război, eforturile sale au rămas necunoscute opiniei publice şi chiar şi familiei sale timp de 50 de ani, până în anii ’80, când soţia sa, Greta, a găsit un registru cu numele şi fotografiile copiilor pe care Winton reuşise să-i aducă în Marea Britanie. Aceasta a organizat o reuniune surpriză care a fost transmisă şi de BBC în 1988. Sir Nicholas Winton a fost înconjurat de câteva zeci de oameni dintre cei pe care îi salvase, într-o întâlnire emoţionantă pe care o puteţi urmări în clipul următor:

În 2003, Nicholas Winton a primit titlul de Sir din partea reginei Marii Britanii, iar la sfârşitul anului trecut, preşedintele Cehoslovaciei i-a acordat cel mai înalt ordin al statului ceh, „Leul Alb”.

Cehia, octombrie 2014 - Foto: www.bbc.com
Cehia, octombrie 2014 – Foto: www.bbc.com

Bianca Ioniţă