Cardul de sănătate poate fi folosit începând de astăzi pentru orice serviciu medical decontat de stat

Cardul de sănătate poate fi folosit începând de astăzi pentru orice serviciu medical decontat de stat. Prezentarea documentului va deveni însă obligatorie de la 1 mai. Vor fi folosite în continuare şi adeverinţele de asigurat, atât în cazul celor care nu au primit deocamdată cardurile, dar şi de către persoanele care refuză aceste documente din diferite motive. Cei 800 de mii de asiguraţi care nu au intrat în posesia cardului îl pot obţine fie de la Casa de Asigurări de Sănătate de care aparţin, în urma unei cereri, fie de la medicul de familie. Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, precizează că lipsa cardului nu afectează accesul la servicii medicale.

Vasile Ciurchea: Cardul de sănătate este cheia de acces în sistemul de sănătate şi nu face altceva decât să valideze calitatea de asigurat şi serviciul efectuat, serviciul efectuat însemnând momentul şi locul. La la 1 februarie, nimeni nu rămâne fără servicii medicale. De la 1 februarie funcţionează cardul şi actualul sistem. Eu îi rog pe cetăţeni, pe pacienţii care au cardul să se ducă cu cardul la orice furnizor de servicii medicale, nu doar la medicul de familie, şi în ambulatoriu, şi în spital, ori de câte ori au nevoie de un serviciu medica.

Preşedintele CNAS mai spune că începând de săptămâna trecută sute de medici de familie au solicitat preluarea cardurilor pentru asiguraţii din listele lor. Cardul de sănătate trebuie activat la prima vizită la un furnizor de servicii medicale prin introducerea unui pin personalizat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 1 februarie