Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir de la Istanbul aniversează 10 ani de activitate

10 ani ICR IstÎnceputul lunii februarie marchează împlinirea a 10 ani de la deschiderea Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul. Acești primi 10 ani au fost dedicați construirii imaginii institutului pe piața culturală istanbuliotă și inițierii de colaborări perene cu principalii operatori culturali din Istanbul și din Turcia. Institutul a desfășurat de-a lungul timpului proiecte culturale în 30 de orașe din Turcia, extinzându-și anul trecut activitatea și în Salonic, Grecia, ajungând astfel la un total de 31 de orașe în care cultura română a fost prezentată prin intermediul ICR Istanbul. Pornind în februarie 2005 cu un singur membru și un singur birou, ICR Istanbul are în 2015 o echipă formată din șapte persoane și o clădire istorică în administrare.

Printre partenerii de lungă durată ai institutului se numără autorități locale și centrale, ambasade și consulate străine, fundații culturale, universități, institute de cercetare, institute culturale străine, festivaluri, bienale și târguri de artă, muzee, producători de evenimente culturale, jurnaliști, artiști, cercetători. Ca o recunoaștere a activității susținute desfășurate de institut și a implicării constante în crearea și funcționarea clusterului EUNIC Turcia –reteaua instututelor culturale naționale europene, directorul institutului, dr. Silvana Rachieru, a deținut succesiv, pe parcursul a trei ani, rolul de prim-vicepreședinte iar apoi de președinte al clusterului.

Din anul 2009, an în care a fost preluat actualul sediu al institutului de la Consulatul General al României, strategia ICR Istanbul a fost una de deschidere a clădirii, atât către publicul larg, cât și către partenerii culturali, astfel încât institutul să devină un reper în viața culturală a orașului. Impunerea numelui de Conacul Musurus Pașa, în urma cercetărilor în arhive legate de istoria acestei clădiri realizate de directorul institutului, istoricul Silvana Rachieru, a adus o nouă imagine simbolică clădirii aflate lângă Piața Taksim, pe strada Siraselviler nr. 21. După 5 ani în care institutul a găzduit evenimente dintre cele mai diverse, cu parteneri prestigioși din Turcia, România, precum și alte țări, Conacul Musurus Pașa este perfect integrat în circuitul institutelor culturale străine din zona Beyoglu. Printre evenimentele ce au contribuit la această evoluție se numără expoziții, concerte, ateliere de traduceri, expuneri, workshop-uri de istorie, întâlniri, tururi de vizitare a conacului, găzduirea unor institute partenere etc.

Un loc central între proiectele anuale ale institutului le ocupă cursurile de limba română pentru străini. Începând din luna februarie 2012, Institutul Cultural Român din Istanbul a facilitat predarea limbii române pentru străini în premieră în Turcia. Cursurile oferă un spaţiu adecvat pentru promovarea limbii române tuturor celor implicaţi pe cele trei mari categorii – mediu de afaceri, sector public şi societate civilă. De asemenea, stimulează și interesul pentru cultura și civilizația românească al membrilor familiilor mixte în care unul dintre părinți este român, al membrilor comunității turco-tătare provenite din Dobrogea și al insularilor emigrați din Ada Kaleh în anii 1970. În anul 2014 ICR Istanbul a marcat o altă premieră, și anume formarea primei grupe de copii proveniţi din familiile mixte din Turcia care au absolvit cursurile de limbă română pentru străini. În urma activităților de promovare a cursului ICR Istanbul a atras un număr mai mare de copii, în prezent existând două grupe – o grupă de începători și una de intermediari.

De asemenea, atelierele de traduceri literare, demarate alături de Agenția Literară Kalem în anul 2007 constituie un proiect strategic de susţinere a circulaţiei operelor literare românești în spaţiul european şi internaţional fiind singurul de acest gen care încurajează descoperirea și instruirea unei noi generații de traducători din literatura română contemporană. Rezultatele celor 6 ediții ale atelierelor de traducere au determinat publicarea de traduceri în limba turcă din operele lui Dan Lungu, Dumitru Ţepeneag, Gabriela Adameşteanu, Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Florin Irimia, Dora Pavel și, totodată, impunerea de traducători români pe piața literară turcă. O altă inițiativă unică în Turcia a ICR Istanbul o reprezintă publicarea broșurii ”Autori români contemporani în cadrul atelierului de traduceri literare de la Istanbul” (vol. I și II) care cuprinde texte din operele scriitorilor români contemporani traduse în limba turcă în cadrul atelierelor de traduceri literare, scurte prezentări ale traducătorilor și ale scriitorilor, şi o perspectivă generală asupra literaturii române contemporane. După succesul avut de proiectul românesc și alte institute culturale străine au preluat modelul publicând broșuri similare. Decizia editurilor turceşti în alegerea cărţilor pentru publicare se întemeiază, înainte de toate, pe fragmente de traducere, acestea trebuind să fie realizate cât mai bine din punct de vedere stilistic şi editorial. Prin urmare, broșura constituie un demers convingător în beneficiul culturii scrise din România.

ICR Istanbul este partener anual al celor mai importante festivaluri de film, teatru și muzică din Turcia, colaborând în acest sens cu Direcția Teatrelor de Stat din Turcia, organizatorul celor mai importante festivaluri de teatru de stat din această țară, la Trabzon, Adana și Antalya, precum și cu IKSV – Fundația Istanbul pentru Cultură și Artă, cea mai importantă fundație culturală din Turcia. Strategia institutului în ceea ce privește organizarea de evenimente culturale în afara orașului de reședință a constat în parteneriate cu universități, primării și operatori culturali locali, cunoscători ai publicului local și al interesului acestuia pentru variatele forme ale culturii europene.

Implinirea unui deceniu de activitate a fost marcat la sediul ICR Istanbul printr-un cocktail oferit partenerilor și prietenilor institutului pe data de 16 ianuarie a.c. în cadrul căruia au fost oferite simbolic 10 diplome aniversare unor parteneri din domenii variate culturale care au contribuit la întărirea poziție și imaginii institutului pe piața culturală locală – teatru, film, cercetare, artă contemporană, muzică clasică, muzică balcanică, diaspora românească. De asemenea, cei mai buni cursanți de la limba română au primit la ceremonia de decernare a certificatelor de absolvire desfășurată pe 22 ianuarie a.c. și câte un tricou cu sloganul: De 10 ani vă aducem România în sunete, în culori, în cuvinte! Sub această deviză, de altfel, vor fi desfășurate proiectele culturale de anul acesta ale institutului – informează ICR Istanbul.

Contact:

Institutul Cultural Român Dimitrie Cantemir-Istanbul

Siraselviler Cad. 21, Taksim, Beyoglu, Istanbul

tel/fax:(+90212) 292 43 45

email: icr.istanbul@icr.ro

www.icr.ro