„Ora premierului” urmează să aibă loc în fiecare primă zi de luni din fiecare lună calendaristică de activitate parlamentară

O nouă sesiune ordinară a Parlamentului a început astăzi. O nouă legislaţie electorală, adoptarea unor proceduri mai simple privind ridicarea imunităţii aleşilor sau reluarea dezbaterilor în Comisia pentru revizuirea Constituţiei sunt doar câteva dintre obiectivele pe care puterea şi opoziţia le au în vedere pentru această sesiune parlamentară. Deputaţii au şi un moment nou în agendă, „Ora primului ministru”, în care şeful executivului va prezenta, la începutul fiecărei luni, priorităţile guvernului.

„Ora premierului” a reprezentat o bună ocazie pentru primul ministru Victor Ponta să prezinte priorităţile legislative ale guvernului, dar şi pentru opoziţie să critice activitatea executivului. Printre cele 12 priorităţi legislative anunţate de premierul Victor Ponta în plenul Camerei Deputaţilor se numără şi cele destinate relansării agriculturii.

Victor Ponta: Vom transmite către parlament toate actele normative necesare pentru implementarea principiilor noii politici agricole comune şi implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, cu referire la continuarea proiectelor de creştere a subvenţiilor, de dezvoltare a irigaţiilor şi de sprijinire a sectoarelor speciale, aşa cum este agricultura bio şi celelalte domenii în care România poate performa.

Premierul Ponta a mai anunţat şi măsurile legislative pentru îmbunătăţirea nivelului de trai din România, de exemplu, legea minelor, care, odată adoptată după dezbaterea în parlament, ar aduce inclusiv o creştere a locurilor de muncă în zonele miniere, însă liberalii i-au reproşat guvernului că a abuzat de ordonanţe de urgenţă, deşi susţine că dorşte stabilitate legislativă, socială şi economică.

Ludovic Orban, liderul grupului Noului PNL din Camera Deputaţilor: Domnule prim-ministru, aţi modificat Codul Fiscal de 28 de ori, dintre care de 17 ori prin ordonanţe de urgenţă şi prin ordonanţe simple. Sigur că România are nevoie de un Cod Fiscal care să fie adoptat prin consultarea tuturor celor implicaţi.

„Ora premierului” urmează să aibă loc în fiecare primă zi de luni din fiecare lună calendaristică de activitate parlamentară. În celelalte zile de luni ar urma să participe la dezbateri asemănătoare miniştrii în exerciţiu, care ar trebui să răspundă întrebărilor miniştrilor guvernului din umbră, propus de opoziţie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 februarie