Comisiile de buget-finanţe vor discuta cu reprezentanţii FMI şi cu conducerea BNR despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni

Comisiile de buget-finanţe vor discuta, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii FMI şi cu conducerea BNR despre situaţia creditelor acordate în franci elveţieni. Astăzi, în comisia parlamentară a fost reluată dezbaterea pe tema creditelor în moneda altor state. Discuţiile vin în contextul în care 131 de parlamentari au iniţiat un proiect legislativ care să protejeze consumatorii faţă de majorarea ratelor bancare cauzată de fluctuaţiile de curs valutar.

Reporter: Mugur Mihăiţă – Iniţiatorul legii, deputatul PSD, Ana Birchall propune ca povara fiscală să fie împărţită între client şi bancă pentru toate creditele finanţate într-o monedă străină, nu doar pentru franci elveţieni şi precizează că o modificare a actualelor prevederi trebuie pusă în acord cu directiva europeană în domeniu până în luna martie, a anului viitor. Deputatul PNL, Andreea Paul, spune că transpunerea imediată a prevederilor directivei ar veni în sprijinul soluţionării acestor probleme pe viitor. Prezenţi la audieri, reprezentanţii Ministerului Finanţelor, Protecţiei Consumatorului şi ai Băncilor Comerciale au propus diferite măsuri de realizare a conversiei. Ion Drăgulin, director pentru stabilitate financiară în Banca Naţională a României susţine înlesnirea rambursării creditelor pe căile disponibile dar nu printr-o reglementare administrastivă a cursului de schimb.

Ion Drăgulin: Banca Naţională este în favoarea unei soluţii în care cele două părţi, băncile şi clienţii să discute caz cu caz datorită diversităţii foarte mari a situaţiilor şi să indentifice soluţii care să reducă costul serviciilor datoriei.

Reporter: La rândul său, preşedintele ANPC, Marius Dunca a subliniat faptul că până acum nici un operator financiar bancar nu a arătat deschidere pentru rezolvarea problemei. Audierile au fost amânate pentru săptămâna viitoare pentru ca situaţia să fie discutată şi cu reoprezentanţii FMI şi conducerea executivă a BNR, după care comisia va putea supune la vot raportul final pentru propunerea legislativă.