Românii din regiunea ucraineană Transcarpatia privesc cu teamă criza din estul Ucrainei

Românii din regiunea ucraineană Transcarpatia, aşezaţi compact în două raioane şi estimaţi de diplomaţia română la peste 30.000, privesc cu teamă criza din estul Ucrainei, pe fondul deciziei autorităţilor de la Kiev de a înăspri regimul călătoriilor pentru bărbaţii aflaţi pe listele de mobilizare. Principala temere este legată de o posibilă chemare la arme a rezerviştilor, după cum i-a declarat trimisului special RRA Adrian Marchiş şefa secţiei în limba română de la Radioteleviziunea din Ujgorod, Elvira Chelaru.

Reporter: Starea conflictuală existentă în estul Ucrainei creează îngrijorare şi teamă, frică şi nesiguranţă în rândul populaţiei din Transcarpatia, regiune aflată în cel mai de vest loc pe harta ţării vecine. Sunt lucrurile pe care le simte cu emoţie un jurnalist de origine română, Elvira Chelaru, redactor-şef la redacţia în limba română din Compania Naţională de Radio şi Televiziune din Ujgorod.

Elvira Chelaru: Am doi băieţi şi soţ fost medic militar, deci vă daţi seama prin ce emoţii trec eu personal, nemaivorbind de ceilalţi. Toată Ucraina este într-o stare, avem nişte emoţii care nu pot fi probabil redate prin niciun fel de cuvinte, oricâtă experienţă ar avea jurnalistul. La început a fost o stare de euforie, o stare de ură, o stare de ostilitate faţă de ruşi care, uite, au venit.

Reporter: Perioada Euromaidanului.

Elvira Chelaru: Perioada Euromaidan. Am fost toţi, într-adevăr într-o stare de euforie, o stare de patriotism. Soţul meu a fost să se înroleze în armata ucraineană, în data de 4 martie s-a dus voluntar. Băiatul meu mai mare, Radu, s-a dus şi el în voluntariat. Slavă Domnului că nu l-au luat. Acum el şi-a dat seama că într-adevăr este o stare groaznică. Nouă ni se pare că este într-o lume paralelă. Noi fiind în Transcarpatia înţelegem toată această drama, toată această tragedie, ce se întâmplă în estul Ucrainei, ca ceva ce se întâmplă, dar nu cu noi, într-o lume paralelă, departe, în Cosmos, undeva. Cum să exprim ceea ce simţim noi, aici? Este o stare de frică permanentă în care trăim noi. Încercăm să ieşim din ea atunci când mergem la serviciu, când mai urmărim nişte programe, când mai realizăm nişte emisiuni ca să ieşim din starea asta pentru că fiecare aşteaptă să-i bată la uşă, să-i aducă ordinul de înrolare în armată. Mulţi au plecat, ce-i drept.

Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră, ca jurnalist, loial statului ucrainean, ieşirea din această situaţie?

Elvira Chelaru: Părerea mea proprie, că Ucraina ar trebui, totuşi, să-i lase pe cei care vor să plece din cadrul ei. De ce? Cu tărie mama mea spunea: „când fuge un nebun după tine, taie poala şi fugi”. Eu mă gândesc că se poate. Nu văd altă situaţie, doar să stea la discuţii, prin discuţii paşnice. Nu înţeleg de ce atâta ostilitate? Am fost atâta timp împreună toate republicile acestea şi am avut faţă de ruşi, nu spun dragoste, i-am acceptat şi i-am înţeles. Nu ştiu ce trebuie să intervină ca apele să se limpezească.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 februarie