Vizita consilierului Angelei Merkel în Republica Moldova este o încercare disperată de a crea o coaliţie proeuropeană

Vizita la Chişinău a lui Christoph Heusgen, consilierul pentru Politică Externă şi Securitate al cancelarului german Angela Merkel, este nu altceva decât o încercare disperată de a forma o coaliţie proeuropeană în Republica Moldova, constituită din PLDM, PDM şi PL, consideră fostul ambasador al Republicii Moldova la ONU, Alexei Tulbure.

Solicitat de reporterul „INFOTAG”, expertul a menţionat că „vizita fulger la Chişinău a consilierului celui mai influent om politic din Europa, care s-a întâlnit cu liderii partidelor proeuropene, înseamnă că Berlinul consideră că o coaliţie PLDM-PDM-PL ar fi cea mai reuşită formulă pentru Moldova”.
„Astfel de vizite, însă, au sens pentru ţară doar dacă formarea acestor coaliţii este condiţionată de respectarea promisiunilor pentru a reforma Moldova. Dacă acest consilier a insistat asupra formării unei coaliţii în acest format, dar nu a insistat asupra prezenţei unei misiuni europene în ţara noastră sau a unui procuror general străin, atunci aceste eforturi europene nu sunt în beneficiul ţării, ci doar în beneficiul partidelor”, consideră Tulbure.
În opinia lui, o coaliţie PLDM-PDM-PL nu prea se deosebeşte de o coaliţie PLDM-PDM-PCRM.
„Prin ce s-a manifestat în toţi aceşti ani PL fiind la guvernare? Nici un minister condus de reprezentanţi ai PL nu a demonstrat mari performanţe. În schimb avem exemple elocvente de corupţie şi dezastru administrativ. Şi atunci dacă europenii insistă ca PL să intre la guvernare, trebuie să explice prin ce acest partid este mai bun decât PCRM. Eu de exemplu nu vad diferenţe. Voi înţelege eforturile europenilor, doar dacă acestea vor fi condiţionate de realizarea reformelor, investigarea fraudelor de la Banca de Economii, schimbări în cadrul Procuraturii”, a spus expertul.
În acelaşi timp, el consideră că toate aceste schimbări vor „distruge liderii politici de la Chişinău”.
„Dacă Procuratura va începe investigaţiile, atunci înfundă cu toții pușcăria pentru infracţiunile comise. Noi vrem ca cei aflați la guvernare să satisfacă interesele ţării. Noi nu avem nevoie de aşa-numite partide proeuropene, care au transformat Moldova în ruşinea Europei”, a spus Alexei Tulbure.
Solicitat de „INFOTAG”, directorul de programe din cadrul Institutului de Politici Publice, Oazu Nantoi, a menţionat că „dacă la Chişinău a venit consilierul Angelei Merkel înseamnă că ceva nu este în regulă în Republic of Moldova”.
„Această vizită este un semnal clar că europenii sunt profund îngrijoraţi de modul cum procedează proeuropenii noştri”, a spus expertul.
Luni, seară în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat că „consilierul cancelarului german Angela Merkel a venit la Chişinău pentru a da de înţeles că Germania vrea o guvernare stabilă fără comunişti”.
Ghimpu a precizat că oficialul european nu a venit să dea sfaturi, ci să transmită nişte mesaje clare pe cale diplomatică.
„Consilierul a spus că RM trebuie să facă reforme, iar Germania este cointeresată ca aceste reforme să aibă loc. Eu i-am explicat totul cum a fost, am zis că noi nu suntem împotrivă să ne întâlnim din nou la masa de negocieri, doar că nu putem fi a cincea roată de la căruţă”, a spus Ghimpu.

INFOTAG – 3 februarie