Premierul ungar susţine că priorităţile politicii externe ale ţării sale sunt parteneriatul cu Rusia şi Germania, nu cu SUA

Şeful Executivului de la Budapesta, Viktor Orbán, a anunţat care sunt principalele obiective în politica externă a Ungariei. „Dacă dorim să asigurăm stabilitatea, liniştea şi pacea în Ungaria, atunci trebuie să mizăm în mod cert şi pentru o perspectivă îndelungată pe două state prezente în Europa Centrală: Germania şi Rusia„, a declarat premierul maghiar, citat de Reuters. Potrivit declaraţiilor sale, ungurii stabilesc astfel strategia de politică externă de a avea „relaţii amicale, echilibrate, corecte şi reciproc avantajoase  cu aceste două state”. „SUA au o importanţă majoră, dar pentru politica externă, nu au o importanţă prioritară„, a mai spus premierul.
Cancelarul german Angela Merkel a sosit pe 2 februarie în Ungaria, încercând să-l convingă pe Orbán să sprijine o politică unitară a UE la adresa Federaţiei Ruse, relatează Agenţia de presă RBK. Washingtonul îl acuză pe Orbán de autoritarism. În luna octombrie, SUA au inclus pe lista persoanelor care au interzis accesul pe teritoriul SUA şase membri ai Guvernului ungar, acuzându-i de implicare în fapte de corupţie. Premierul ungar a susţinut că Washingtonul foloseşte acuzaţiile de corupţie împotriva demnitarilor maghiari pentru a „acoperi eforturile sale de a spori influenţa sa în Europa Centrală, pe fondul crizei din Ucraina”. Orbán a mai declarat că sancţiunile Occidentului împotriva Rusiei contravin intereselor Ungariei şi că el intenţionează să ajungă la unele înţelegeri în domeniul livrărilor de gaze naturale ruseşti cu Federaţia Rusă în timpul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Ungaria.

www.rosbalt.ru  – 5 februarie