Senatorii au respins, în plen, legea cartelelor preplătite

Senatorii au respins, astăzi, în plen, legea cartelelor preplătite, pe care Curtea Constituţională a declarat-o neconformă cu legea fundamentală. În şedinţa de astăzi a fost adoptat, cu unanimitate de voturi, şi un proiect de lege care prevede dreptul personalului aeronautic civil la o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor din ultimul an de muncă.

Iniţiatorii legii arată, în expunerea de motive, că în anul 2010 guvernul de atunci a diminuat pensiile personalului aeronautic civil navigant şi arată că acestora le-au fost confiscate pensiile de serviciu, ele fiind diminuate cu procente între 40% şi 97% faţă de pensiile iniţiale. Senatorii au decis să respingă cererea de reexaminare înaintată de Administraţia Prezidenţială în octombrie 2014 şi să adopte proiectul de lege în forma iniţială, care prevede pensii de serviciu în cuantum de 80% din media veniturilor totale realizate în ultimul an de muncă pentru cei care îndeplinesc condiţiile legale. Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, unul dintre iniţiatori.

Călin Popescu-Tăriceanu: Este o măsură reparatorie necesară şi binevenită pentru personalul civil navigant, ţinând cont de riscurile inerente meseriei, de uzura extraordinară fizică pe care o comportă această profesie.

Proiectul de lege va merge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Şi, tot astăzi, senatorii au adoptat proiectul de lege prin care România acceptă jurisdicţia obligatorie a Curţii Internaţionale de Justiţie, care va permite soluţionarea unor eventuale diferende între state. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional, el urmând a fi trimis la promulgare.