2015. február 6

A felsőoktatást össze kell hangolni a kutatással és a termeléssel, vélekedett Ludovic Orban

A felsőoktatást össze kell hangolni a kutatással és a termeléssel, mondotta Ludovic Orban, a liberális képviselők vezetője, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) oktatásáért felelős bizottsága képviselőinek országos szintű találkozóján. „A fiatalokat a társadalom reális követelményeinek megfelelően kell felkésziteni. Sajnos, a román oktatás bátoritja a konformizmust. A fejlett országokban az egyetemek állandó kapcsolatban állnak a vállalatokkal, az üzleti szférával, ami nálunk ritkán fordul elő”, hangsúlyozta a liberális vezető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A moldáv rendőrség 100 kiló hasist foglalt le

A moldáv rendőrség 100 kiló hasist foglalt le. Öt férfi – akiket azzal gyanitanak, hogy egyik szervezett bűnözői csoport tagjai – a kábitószert Spanyolországból Moldova Köztársaságba akarta szállitani. Kisinyóvi információk szerint a tettesek a drogot Moldova Köztársaságban és az Orosz Föderációban tervezték eladni. A bűnözők Spanyolországban egy kiló hasist 700 euróért vásároltak és Moldova Köztársaságban 1.700 euróért, mig az Orosz Föderációban 2.700 euróert akarták eladni, közölte a kisinyóvi rádió. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Az ET bizottsága márciusra halasztotta a székelyföldi autonómiapárti határozatok megvitatását  

Márciusra halasztotta a székelyföldi önkormányzatok autonómiapárti határozatainak a megvitatását az Európa Tanács (ET) Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának a monitoring bizottsága, mely a portugáliai Matosinhosban ülésezett pénteken. Magyar Anna, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes alelnöke, a bizottság magyarországi tagja az MTI-nek elmondta, a bizottság elnöke azt követően halasztotta el a kérdés megvitatását, hogy megállapította, nincsenek jelen a tanácskozáson a Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusa romániai delegációjának magyar tagjai.A monitoring bizottság azt a dokumentumot vizsgálja, amelyben több székelyföldi önkormányzat kinyilvánítja, hogy a Székelyföld nevű különálló közigazgatási egységbe akar tartozni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A nettó átlagbér decemberben 1.866 lej volt

Az Országos Statisztikai Hivatal adatai szerint 2014 decemberében a nettó átlagbér 1.866 lej volt, azaz 123 lejjel volt nagyobb, mint novemberben, mig 2013 decemberében 106 lejjel. Olyan tevékenységi területek is vannak, ahol tavaly decemberben  a nettó átlagbér csaknem hat ezer lej volt, mig más területeken, mint például a szálloda és étterem iparban alig haladta meg a 1015 lejt. A tavaly decemberben a legnagyobb nettó átlagbért, több mint 4.000 lejt, a dohánytermékek gyártása és az informatikai szolgáltatások terén, illetve a kőolajfeldolgozó-iparban – 5.802 lej – jegyezték. A statisztikai intézet szerint az egészségügyben a tavaly decemberben 1.543 lej volt nettó átlagbér.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.06)

A Fidesz népszavazás megszervezését szorgalmazza az illegális bevándorlás témában

A Fidesz népszavazás megszervezését szorgalmazza az illegális bevándorlást megfékező, szigorúbb szabályok bevezetésére. Rogan Antal, a Fidesz parlamenti frakciójának elnöke pénteken bejelentette, hogy politikai alakulata országos konzultáció megkezdését kéri a kormánytól az állampogárok megkérdezéséért azon intézkedésekről, amelyeket az Európai Unión kivüli országokból érkező illegális bevándorlók számának leszoritása érdekében ültetnének gyakorlatba. Mint Rogán Antal megemlitette, 2012-ben a menedékjogot kérők száma 2.500 volt, mig 2014-ben számuk elérte a 42.000. Az idén már 14.000 kérvényt nyújtottak be az illetékes szervekhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)