Revista presei internaţionale – 9 februarie 2015

Contactele pe plan internaţional privind rezolvarea crizei din Ucraina se intensifică iar presa urmăreşte îndeaproape aceste demersuri. După discuţiile purtate vineri la Moscova şi sâmbătă la München pe tema situaţiei din estul Ucrainei, ieri liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei au purtat o convorbire telefonică în încercarea de a găsi o rezolvare a crizei. Concluzia este că miercuri ar urma să aibă loc la Minsk o nouă reuniune a liderilor celor patru state, scrie „Interfax”, citându-l pe purtătorul de cuvânt al cancelarului german. Acesta a precizat că liderii Germaniei, Franţei, Rusiei şi Ucrainei vor discuta din nou aspecte privind soluţionarea conflictului.

Pe acelaşi subiect a fost centrată şi discuţia pe care ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a avut-o la München cu înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini. Potrivit agenţiei „TASS”, care citează surse din ministerul rus de Externe, cei doi au analizat relaţiile dintre Rusia şi UE, precum şi situaţia din Ucraina. Şi tot din „TASS” aflăm că Rusia este dispusă să revină la formatul anterior al contactelor cu NATO. Şeful diplomaţiei ruse a afirmat, într-o discuţie cu jurnaliştii pe marginea Conferinţei Internaţionale de Securitate de la München, că „Rusia poate analiza problema revenirii la formatul anterior al contactelor cu NATO doar dacă Alianţa este dispusă pentru aceasta […] Când NATO va fi gata, cred că vom putea analiza posibilitatea revenirii la acest format”. Potrivit afirmaţiilor lui Lavrov, în timpul conferinţei, colegii din NATO şi-au exprimat interesul pentru continuarea dialogului cu Rusia, inclusiv pe linia militară şi în problema controlului şi a coordonării spaţiului aerian.
Pe teren, un nou convoi umanitar rus a ajuns ieri în estul Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, grav afectate de conflictul armat care durează de mai multe luni. Sputniknews scrie, citând un reprezentant al Centrului pentru situaţii de urgenţă din cadrul ministerului rus de Externe, că aproximativ 170 de camioane au livrat 1.800 de tone de ajutoare în cele două regiuni. În Doneţk au ajuns 1.100 de tone de ajutoare iar populaţia din Lugansk a primit 700 de tone de alimente şi materiale de construcţii. Agenţia ucraineană Unian atrage atenţia că acest transport este cel de al 13-lea convoi umanitar trimis de Rusia din luna august şi că vehiculele au intrat în Ucraina printr-o zonă necontrolată a frontierei din regiunea Rostov.
În contextul discuţiilor privind amplasarea de baze NATO în estul Europei, Rusia primeşte o ofertă din partea Ciprului de a-şi amplasa pe insulă propriile baze militare. Potrivit „Rosbalt”, preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a declarat că există un vechi acord în domeniul apărării, care „trebuie actualizat”. Documentul care include şi propunerea de amplasare a unor baze aeriene, terestre şi maritime ruseşti în Cipru, va fi semnat în timpul vizitei preşedintelui Ciprului la Moscova, pe 25 februarie.
Despre vizite la nivel înalt scrie şi „The Economist”. Sub titlul „Netanyahu contra Obama – O campanie electorală israeliană în America”, publicaţia scrie despre vizita pe care premierul israelian o face în Statele Unite cu puţin timp înaintea alegerilor din ţara sa. „Benjamin Netanyahu, premierul Israelului, nici că putea spera la o rampă de lansare mai bună. Cu două săptămâni înainte ca israelienii să meargă la urne, el va lua cuvântul de pe podiumul Congresului, la invitaţia preşedintelui camerei, John Boehner, un prieten republican al Israelului. De pe această scenă cu vizibilitate maximă, Netanyahu se va prezenta pe sine drept gardianul securităţii Israelului – în antiteză cu Barack Obama, care va fi urecheat pentru presupusa lui disponibilitate de a ceda teren la negocierile cu duşmanul de moarte al Israelului, Iranul”, notează „The Economist”.
Iar din „Financial Times” aflăm că Marea Britanie alunecă spre „periferia relaţiilor internaţionale”. „Pe măsură ce provocările la adresa securităţii globale se înmulţesc, Marea Britanie este din ce în ce mai absentă. David Cameron promovează de multă vreme ideea ca Marea Britanie să fie un actor puternic şi vital pe scena securităţii globale […] Dar, departe de a se pune în fruntea replicii occidentale la jihadismul bestial din Orientul Mijlociu sau la agresiunea rusă din Ucraina, Marea Britanie este absentă de peste tot”, atrage atenţia „Financial Times”.

Florin Matei – Agenţia de Presă RADOR