Avertisment lansat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la summit-ul UE

Uniunea Europeană nu va ezita să ia măsuri, dacă noul acord de încetare a focului în estul Ucrainei încheiat la Minsk nu va fi pus în aplicare. Avertismentul a fost lansat de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, la summit-ul Uniunii încheiat azi noapte târziu, la Bruxelles. Şefii de stat şi de guvern din cele 28 de ţări membre au mai dezbătut problema terorismului jihadist, precum şi pe cea a relaţiei dintre guvernul Greciei şi creditorii săi.
După un summit în care tema dominantă a fost Ucraina şi acordul de încetare a focului de la Minsk, liderii europeni declară că, dacă acesta nu se va aplica, nu vor ezita să ia măsurile necesare. Ei nu au discutat încă despre noi sancţiuni la adresa Rusiei, dar vor face presiuni asupra acestei ţării să ajute la aplicarea acordului. Încrederea în preşedintele Putin este limitată, spunea aseară, la sfârşitul summitului, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.
Donald Tusk: „Suntem pregătiţi pentru orice evoluţie a situaţiei, dacă acordul nu va fi aplicat. Nu vom ezita să luăm măsurile necesare, rămânem uniţi şi vom acţiona”.
Referitor la situaţia economică a Greciei, liderii europeni au decis doar ca miniştrii de finanţe din zona euro să ajungă la un acord cu guvernul de la Atena la începutul săptămânii viitoare, înainte ca programul de ajutor al Greciei să expire la sfârşitul acestei luni. Statele membre au mai decis să coopereze pentru a face faţă terorismului şi în prezent cea mai importantă prioritate a lor este ajungerea la un acord privind registrul unic al pasagerilor din aeroporturi, astfel încât să fie evitată pătrunderea jihadiştilor care pot comite atentate.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (13 februarie)