București, 13 februarie 2015 – Conform primului studiu ce vizează costurile economice suportate de România pentru tratarea hepatitei C, “Burden of Hepatitis C in Romania – the Case of France and Romania”, dacă situația actuală pentru depistarea și tratarea hepatitei C rămâne neschimbată, costurile sistemului sanitar se pot dubla până în anul 2040, comparativ cu 2014, iar rata anuală a mortalității va crește de la 1,200 de decese în 2014 la aproape 3,500 până în 2040. În România, în prezent, pentru cei 580,000 de bolnavi infectați cu virusul hepatitic C, costurile totale anuale se ridică la 5 miliarde EURO.
Studiul este realizat de către compania suedeza Quatify Research, la cererea European Liver Patients Association (ELPA) și relevă faptul că România și Franța se situează la polul opus în ceea ce privește costurile tratării hepatitei C, dar și al managementului acestei boli.
Achim Kautz – Policy Director ELPA afirmă: ”Franța este studentul de nota 10 al Europei – cu 3 programe naționale pentru îmbunătățirea procesului de screening, diagnostic și acces la tratament, în timp ce România nu are un plan national și nici fonduri suficiente alocate. Studiul descrie actualele și viitoarele costuri din punct de vedere economic si epidemiologic ale acestei boli. Acesta oferă un model economic special pentru aprecierea corectă a costurilor legate de virusul hepatitic C, iar rezultatele acestuia pot reprezenta un ghid pentru factorii de decizie din România.”
În vederea estimării costurilor, raportul creează un model economic ce pune la dispoziție un plan de analiză al costurilor cu hepatita C, în Franța și în România. Modelul este folosit pentru a estima costurile legate de boală, în cazul în care crește rata de tratament actuală.
Estimarea costurilor curente cu hepatita C în Franța și România
Dacă în Franța costurile totale pentru tratarea celor 400,000 de persoane infectate este de 22 miliarde EURO, în România pentru cele 580,000 de persoane infectate e de cca 5 miliarde EURO în fiecare an. Costurile totale sunt compuse din costurile sistemului sanitar, costurile cu medicamentele și costurile indirecte (costuri sociale și cele care țin de productivitatea muncii). În ambele țări cazurile ușoare și moderate reprezintă peste 80% din total, iar costurile cu tratarea acestor pacienți reprezintă 20% din total în Franța și 40% în România. Pe de altă parte, pacienții cu ciroză, ciroză decompensată și cancer hepatic consumă între 60 și 80% din total costuri.
Despre ELPA
ELPA promovează interesele oamenilor cu boli hepatice aducând în atenția publică semnificația problemei, promovând cunoașterea și prevenția bolii, subliniind profilul public slab creionat al bolilor hepatice comparativ cu alte arii terapeutice, împartățind experiențele inițiativelor reușite și cooperând cu organizații profesionale cum ar fi: AESF și UE pentru a asigura un tratament și un standard ridicat de îngrijire bolnavilor din întreaga Europă.
Viziunea ELPA este ca toți pacienții cu afecțiuni hepatice să fie diagnosticați în timp util, să fie tratați cu respect, să aibă acces egal la standardele cele mai înalte de îngrijire – indiferent de origine, stil de viață sau boală hepatică. Țelul nostru suprem este o lume fără boală hepatica.
Despre APAH-RO
Asociaţia Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România a luat fiinţă în anul 2009, la iniţiativa unui grup de pacienţi din Braşov şi din alte colţuri ale ţării, cu dorinţa de a veni în sprijinul altor pacienţi din ţară, ca un factor de susţinere şi de schimbare a politicilor de sănătate care îi afectează pe aceşti pacienţi, dar şi pentru a încuraja depistarea la timp a virusului hepatitei.
APAH-RO este membră a celor mai importante organizaţii internaţionale ale pacienţilor cu hepatită WHA și ELPA, precum şi a Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR).