Probleme în tratarea bonavilor de cancer

Singurul aparat de radioterapie din Regiunea Centru, disponibil la o clinică particulară din Braşov, s-a defectat săptămâna aceasta. Cum nici în judeţele Sibiu şi Mureş nu mai există aparate de radioterapie, bolnavii de cancer din Braşov au doar varianta de a veni pentru investigaţii în Capitală.

Peste 100 de pacienţi, bolnavi de cancer sunt afecaţi de această situaţie. Pacienţii se tratau la o clinică particulară, singura din judeţul Braşov şi din întreaga Regiune Centru, care are în dotare un aparat de radioterapie.

Cristina Taflan: La toţi pacienţii, le spun că nu este bine să întrerupă tratamentul. Sunt pacienţi care sunt chiar la începutul tratamentului şi pentru ei se pot recalcula şedinţele, iar cei care sunt spre finalul şedinţelor au fost îndrumaţi să rezolve problema ori în alte centre, ori să completeze terapia prin alte modalităţi.

A fost medicul oncolog Cristina Taflan despre modul în care influenţează întreruperea tratamentului starea bonavilor de cancer. Momentan, cinica oncologică particulară aşteaptă aducerea anumitor componente din Statele Unite pentru ca aparatul să poată funcţiona. La Braşov, un aparat asemănător a existat şi la Spitalul Clinic Judeţean, până în anul 2013, când a fost casat. Un accelerator de particule reprezintă o urgenţă pentru Spitalul Judeţean, deoarce unitatea din Braşov deserveşte trei judeţe. Conducerea spitalului a făcut mai multe cereri către minister în această privinţă, dar, până acum, nu a primit niciun răspuns.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 februarie