Astăzi se împlinesc 80 de ani de la naşterea poetului simbol al Basarabiei, Grigore Vieru

Realizator: Astăzi se împlinesc 80 de ani de la naşterea poetului simbol al Basarabiei, Grigore Vieru. În Republica Moldova şi în România au loc mai multe manifestări dedicate poetului, iar Ministerul Comunicaţiilor din Republica Moldova a emis o serie de mărci poştale „Grigore Vieru – 80 de ani de la naştere”. Grigore Vieru a murit pe 18 ianuarie 2009, după un accident rutier. În Fonoteca Radioului se păstrează mai multe înregistrari cu poetul:
Grigore Vieru:Din frumuseţea poetică a Bibliei, din neasemuita frumuseţe a limbii române şi a genialului nostru folclor, din bogăţia poeziei noastre clasice, de acolo am răsărit, ca poet, nerămânând, totodată, nici folclorist, nici tradiţionalist. M-am adăpat la aceste fundamentale izvoare poetice care sunt Biblia, folclorul poetic românesc şi poezia clasică, reuşind să rămân un poet al vremii mele, cu alte cuvinte, un poet modern„.

Realizator: Aţi ascultat un fragment din emisiunea „Destine şi pasiuni”, realizată de Alla Stâncaru Luncă în 2005, atunci când poetul Grigore Vieru împlinea 70 de ani.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 14 februarie