A fost inventată o cremă care îndepărtează tatuajele permanente

Oricât de mult ne-am feri, fiecare dintre noi face lucruri pe care le regretă. Tatuajele permanente sunt un exemplu bun, pentru că se ştie că nu vom mai putea scăpa de ele. Până de curând, da, era ceva iremediabil.

Alec Falkenham, student doctorand la Universitatea Dalhousie
Alec Falkenham, student doctorand la Universitatea Dalhousie

Un tânăr doctorand canadian a pus însă la punct reţeta unei creme topice care poate face tatuajele să dispară. Alec Falkenham a testat produsul pe piele de porc şi chiar dacă nu este chiar acelaşi lucru, similaritatea ţesutului este foarte de mare. Mai ales ca ucenicii în arta tatuajului exersează tocmai pe pielea de porc.

Crema acţionează asupra celulelor albe din sânge (macrofage) care au absorbit cerneala în momentul realizării tatuajului. Crema conţine celule similare care le pot neutraliza pe cele colorate. Tatuajul  nu va dispărea complet după o singură aplicare, dar se pare că după o serie de încercări, în funcţie de fiecare individ, procedeul dă rezultate. Cele mai bune rezultate au fost obţinute în cazul tatuajelor mai vechi de 2 ani. Pentru tratarea unei zone de 10 centimetri pătraţi costul este de 4,5 dolari per aplicare, ceea ce înseamnă că, indiferent de cât de multe reaplicări este nevoie, soluţia tot este mai ieftină decât procedeul cu laser. Acesta din urmă este de altfel destul de riscant, pentru că poate lăsa cicatrici.

Produsul va fi extrem de căutat în cazul în care va fi pus pe piaţă, dat fiind numărul mare al celor care nu-şi permit operaţiile cu laser sau se feresc de semnele pe care acestea le-ar putea lăsa. Se estimează că miraculoasa cremă va ajunge destul de curând în farmacii, în acest moment fiind făcute demersurile necesare la Oficiul specializat pentru Patente al Universităţii Dalhousie din Halifax, Canada.

Sursa: www.cbc.ca

Traducerea: Bianca Ioniţă