Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Biblioteca Raională Leova, organizează expoziția „Școala Ardeleană”. La eveniment vor participa acad. Valeriu Matei, directorul ICR Chișinău, personalități ale vieții publice și culturale din Leova, precum și profesori și elevi ai liceelor din localitate. Vernisajul expoziției va avea loc pe data de 18 februarie a.c., ora 12.00, în incinta bibliotecii.
Școala Ardeleană a contribuit la emanciparea spirituală și politică a românilor transilvăneni, dar și a celor de peste munți. Unul din documentele cele mai importante elaborate îl constituie petiția Supplex Libellus Valachorum (1791, 1792), o cerere adresată împăratului romano-german Leopold al II-lea, în vederea recunoașterii națiunii române ca parte constitutivă şi egală în drepturi al Transilvaniei şi a Imperiului Habsburgic.
O altă realizare a Școlii Ardelene a fost introducerea grafiei latine în limba română, în locul scrierii chirilice, și tipărirea primului dicționar cvadrilingv al limbii române, Lexiconul de la Buda.
Prin intermediul imaginilor, a documentelor de epocă, a textelor extrase din operele corifeilor mișcării culturale, expoziția urmărește să reconstituie atmosfera transilvăneană din „secolul luminilor”, începând cu precursorii Școlii ardelene, cu Marea răscoală țărănească din 1784 și reprezentanții Școlii ardelene (Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior, Ion Budai-Deleanu). Un capitol distinct este destinat rolului acestei mișcări în cadrul iluminismului româneasc şi a celui european.