Pas important pentru reabilitarea edificiilor otomane din Medgidia

Moment istoric la Medgidia: după sute de ani de la construcţia edificiilor otomane, acestea vor fi reabilitate cu ajutorul investiţiilor străine.
Marţi, 17 februarie, a fost semnat protocolul de colaborare între Muftiatul Cultului Musulman din România şi Primăria municipiului Medgidia, ca prim pas pentru readucerea la viaţă a unei părţi importante din istoria românilor.
Astfel, marţi seara, Primăria municipiului Medgidia a primit o delegaţie din Turcia, mai exact o parte din Grupul de Prietenie Româno – Turc, din care fac parte deputaţi ai Parlamentului Republicii Turcia, dna. Gülay Dalyan, dl. Aydin Ağan Ayaydin, dl. Resat Doğru, Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Turcia în România Koray Ertaş, Dl. Consul general Ali Bozçalişkan, dl. Vice Consul Özgen Topçu, precum şi expert Cem Sultan Aktaş. Aceştia s-au arătat extrem de încântaţi de relaţiile strânse dintre Medgidia şi Turcia, precum şi de iniţiativa de a reabilita edificii musulmane într-un municipiu unde convieţuiesc în armonie comunităţile de creştini şi cele de musulmani.
Protocolul de colaborare între Muftiatul Cultului Musulman din România şi Primăria municipiului Medgidia are ca scop refacerea fostului seminar musulman şi a băii turceşti, urmând ca obiectivul să poarte numele „Centru de Cultură şi Tradiţie Turco-Tătară” din Medgidia, str. Poporului nr. 46. Pe lângă edificiile numite, se va pune în valoare şi „Valul din epoca romană”, vechi de aproximativ 1900 de ani, care se află sub actuala clădire a seminarului. După finalizarea lucrărilor, spaţiul va deveni un punct turistic, educativ şi etnografic, însă va fi şi unul funcţional, în sensul că va putea găzdui spaţii de recreere specifice culturii musulmane, destinate tuturor comunităţilor din Medgidia şi nu numai.
Proiectul de reabilitare este finanţat din surse private din Turcia, la iniţiativa lui Recep Altepe, primarul oraşului Bursa, în valoare de aproximativ 3.5 milioane euro, iar lucrările vor începe în luna iulie a acestui an, urmând a fi finalizate în aproximativ 12 luni. (RADIO CONSTANŢA, 18 februarie)