Politica de austeritate privită ca soluţie de ieşire din criza economică, atât de controversată, pare depăşită. Comisia Europeană este hotărâtă să stimuleze creşterea economiilor celor douăzeci şi opt de state membre prin crearea unei veritabile pieţe unice de capital. Proiectul, apreciat drept unul crucial, va permite deblocarea finanţării întreprinderilor europene. Cartea Verde, dată astăzi publicităţii, va fi supusă dezbaterii publice timp de trei luni şi va sta la baza unui plan de acţiune care să deblocheze finanţarea nebancară, astfel încât noile firme să poată prospera, iar companiile mai mari să-şi poată continua extinderea. Detalii în sinteza semnată de Alexandru Ioan.
Reporter: Comisia Europeană urmăreşte realizarea unei uniuni a pieţelor de capital capabile să înlăture obstacolele ce blochează investiţiile transfrontaliere în Uniune şi care împiedică accesul întreprinderilor la finanţare. Experţii Comisiei consideră că o piaţă unică de capital, pe deplin funcţională, oferă agenţilor economici posibilităţi mult mai largi. Se apreciază că, dacă în perioada de vârf a crizei mondiale pieţele de capital de risc din Uniunea Europeană ar fi fost la fel de dezvoltate precum cele din Statele Unite, societăţile comerciale ar fi beneficiat de fonduri suplimentare în valoare de nouăzeci de miliarde de euro. Uniunea pieţelor de capital este prima iniţiativă structurală pe care Comisia o propune în cadrul planului de investiţii. „Prin aceasta ne vom asigura că acest document reprezintă mai mult decât o măsură punctuală şi că are un impact pozitiv durabil asupra condiţiilor economice din Europa”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, Jyrki Katainen. „Iniţiativa preşedintelui Juncker, de a lansa un plan de investiţii de trei sute cincisprezece miliarde de euro, va ajuta startul puternic al acestui proces”, afirmă şi comisarul responsabil de stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, Jonathan Hill. În opinia sa, proiectul este o provocare pentru deblocarea investiţiilor destinate companiilor europene şi proiectelor comunitare de infrastructură, urmărind o mai bună conectare a investitorilor cu afacerile din Europa.
Jonathan Hill: O piaţă europeană de capital va permite banilor să circule în întreaga Uniune şi va fi benefică economiei europene. Cu acest proiect vrem să deblocăm capitalul din Europa care este în prezent îngheţat şi să îl punem să lucreze în sprijinul afacerilor europene, în special a IMM-urilor. Vrem să înlăturăm barierele care stau între investitori şi posibilităţile de investiţii şi dorim să creăm canalul de utilizare mai eficientă a acestor fonduri.
Reporter: „Libera circulaţie a capitalurilor este una dintre cele patru libertăţi fundamentale, este consacrată în Tratatul de la Roma şi este în centrul pieţei unice, dar după cincizeci de ani, noi încă nu avem o piaţă unică de capital pe deplin funcţională”, argumentează comisarul responsabil de stabilitatea financiară, serviciile financiare şi uniunea pieţelor de capital, Jonathan Hill. Comisia aşteaptă opiniile instituţiilor europene, a parlamentelor naţionale, a întreprinderilor, a sectorului financiar şi a tuturor celor interesaţi. Observaţiile pot fi transmise până la data de treisprezece mai. În urma consultării publice, Comisia va adopta la vară un plan de acţiune prin care va stabili foaia de parcurs şi calendarul pentru implementarea principalelor elemente ale uniunii pieţelor de capital până în 2019.
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 februarie