Preşedintele Centrului Român al Energiei, Corneliu Bodea, despre problema eficientizării centralelor electrotermice

România ocupă locul trei în Europa în ceea ce priveşte independenţa energetică, dar se află la coada clasamentului când vine vorba de eficienţa sistemului. Potrivit participanţilor la un forum de profil, organizat ieri, în capitală, ţara noastră stă prost şi la randamentul sistemelor centralizate de încălzire, care în multe oraşe nu au fost modernizate. În opinia preşedintelui Centrului Român al Energiei, Corneliu Bodea, problema eficientizării centralelor electrotermice trebuie rezolvată, mai întâi, din punct de vedere politic.

Corneliu Bodea: Costul pentru energia centralizată este aproximativ jumate, 60% din costul pe care un cetăţean îl plăteşte atunci când deţine o centrală de apartament. Ne dăm seama că, de fapt, nu e o problemă economică. Cum să fie o problemă economică dacă plătesc jumate dacă stau în sistemul centralizat? E vreo politică, ceva se întâmplă aici, ceva nu merge în sistem. Eu cred că politicul trebuie să se implice şi să îşi joace rolul pe care ar trebui să-l joace pentru a lămuri această problemă.

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei au afirmat, la rândul lor, că, înainte de a elabora strategia energetică naţională, Guvernul trebuie să fie la curent cu nevoile fiecărei municipalităţi în parte, pentru a nu lua decizii eronate care nu ar răspunde specificului fiecărei zone.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 februarie