O clădire a universităţii din Amsterdam e blocată de o săptămână de un grup de aproximativ şaizeci de studenţi

O clădire a universităţii din Amsterdam e blocată de o săptămână de un grup de aproximativ şaizeci de studenţi. Ei s au baricadat în imobile împreună cu câteva cadre didactice şi cer democratizarea conducerii universităţii. Justiţia a hotărât că ei trebuie să părăsească astăzi clădirea, astfel încât activitatea facultăţilor de ştiinţe umaniste să poate fi reluată de luni. Protestatarii însă refuză să plece, în pofida faptului că trebuie să plătească amenzi de peste o mie de euro pentru fiecare zi petrecută în incinta ocupată.
Protestatarii cer tuturor studenţilor nu numai să lupte împotriva sistemului feudal, dar să îl îşi schimbe din rădăcini. Câţiva profesori universitari s-au alăturat studenţilor, care de o săptămână au baricadat una dintre clădirile universităţii. De altfel, protestatarii spun că au susţinerea a peste o sută de angajaţi ai universităţii din departamente diferite. Din ţară vin mesaje de susţinere de la studenţii universităţilor din Utrecht şi Nijmegen.
„Pe uşa clădirii din Amsterdam este lipit un afiş pe care scrie: această clădire este ocupată de studenţi şi profesorii lor în lupta pentru un sistem de educaţie liber democratic şi emancipat. Nu vom pleca acasă până când cererile noastre nu vor fi îndeplinite”. Studenţii au cerut o dezbatere cu conducerea universităţii, însă acest lucru nu s a întâmplat. Judecătorul a hotărât ieri că studenţii trebuie să elibereze astăzi clădirea, pentru fiecare zi în plus petrecută în clădire fiind obligaţi să plătească o amendă de minim o mie de euro şi maxim douăzeci şi cinci de mii. Studenţii însă refuză în continuare să elibereze clădirea. Mai mult decât atât, au început o campanie de strângere de fonduri pentru a putea plăti amenzile zilnice. Banii pentru primele două zile au fost strânşi cu ajutorul unuia dintre profesori care îi susţin, dar şi cu ajutorul Consiliului angajaţilor universităţii. În plus, asociaţia studenţilor a luat asupra sa costurile procesului. În această după amiază protestatarii erau încă în clădire, în aşteptarea poliţiei care ar fi trebuit să înceapă evacuarea în această dimineaţă. Conform postărilor pe care studenţii le fac pe pagina de facebook a mişcării „Noua Universitate”, conducerea nu este deschisă încă unui dialog constructiv.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 februarie)