„Marşul Demnităţii”, de la Kiev

„Ucraina este Europa” – au strigat astăzi, la Kiev, mii de participanţi la „Marşul Demnităţii”, prin care s-a marcat un an de la punctul culminant al revoltei pro-europene, respectiv de la înlăturarea de la putere a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici. În fruntea mulţimii au fost, braţ la braţ, lideri politici ucraineni şi reprezentanţi ai Uniunii Europene, inclusiv preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. La Harkov, în estul ţării, marşul pentru pace a fost perturbat de un atentat terorist. Cel puţin trei oameni au murit, după ce spre mulţime a fost aruncat, dintr-o maşină, un dispozitiv explozibil artizanal, a anunţat Poliţia. Mai mulţi suspecţi au fost deja reţinuţi.

*

Acum un an, ucrainenii erau anunţaţi că preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a părăsit Kievul, după câteva zile de confruntări sângeroase în Piaţa Independenţei, cunoscută acum ca Euromaidan. Presa internaţională relata că forţele de ordine ar fi tras inclusiv cu muniţie de război în demonstranţii care cereau schimbarea destinului ţării şi apropierea de Europa. În jur de 100 de protestatari au fost ucişi atunci. La Kiev era şi trimisul Radio România Actualităţi, Alexandru Beleavski.

Reporter: Acum exact un an de zile, în seara de 22 februarie 2014, eram în Piaţa Independenţei din Kiev, în mijlocul unei mulţimi de câteva sute de mii de oameni. Maidanul sărbătorea fuga preşedintelui Ianukovici, îşi plângea morţii, îşi slăvea eroii şi urmărea pe uriaşele ecrane din Piaţă transmisia în direct a şedinţei Parlamentului, care votase deja eliberarea Iuliei Timoşenko şi se pregătea să voteze demiterea lui Ianukovici. Oamenii pe care i-am întrebat acolo ce simt în acele momente? Erau bucuroşi, dar nu îşi ascundeau îngrijorarea.

-: Sentimentul nu este că Ucraina s-a purificat. Toată această apăsare, tot acest întuneric al spiritului ce plana asupra Ucrainei, toate acestea astăzi au dispărut. Simt că Ucraina are o perspectivă şi că toţi politicienii care au trecut prin acest purgatoriu vor preţui şansa pe care Dumnezeu le-a dat-o astăzi.

-: Ianukovici cred că va fi judecat, pentru că să ucizi un om este o crimă, iar aici este vorba de sute de oameni.

-: Cel mai important lucru care li s-a întâmplat oamenilor este că au înţeles că principala sursă a puterii este poporul.

Reporter: Credeţi că aţi obţinut deja Victoria?

-: Nu, nu cred. Avem un mare vecin care nu cred că ne va permite. Noi suntem prinşi între Rusia şi Uniunea Europeană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 22 februarie