PORTRET: Drew Barrymore, la 40 de ani – o viaţă demnă de un Oscar

de Răzvan Moceanu
de Răzvan Moceanu

Duminică, 22 februarie, actriţa americană Drew Barrymore împlineşte 40 de ani. Este una dintre cele mai cunoscute şi talentate actriţe de la Hollywood, care a cunoscut faima încă din copilărie, jucând de-a lungul carierei în numeroase filme remarcabile, care i-au adus premii şi nominalizări pentru interpretări de excepţie. În adolescenţă a fermecat prin frumuseţea ei, care i-a asigurat celebritatea şi ca fotomodel, însă este şi o importantă susţinătoare al cauzelor sociale promovate de UNICEF. Tot la fel de adevărat este şi faptul că viaţa ei personală, cu dese relaţii amoroase, furnizoare de can-can, a adus-o în atenţia tabloidelor din întrega lume. Însă a avut o copilărie teribilă…

…Drew Blythe Barrymore s-a născut la 22 februarie 1975, la Culver City, în California, SUA, fiind cel mai mic dintre copii familiei Makó – John Drew şi Ildiko Jaid, de origine maghiară, de profesie actori, care în activitatea profesională au luat numele de scenă Barrymore. De asemenea, ea este nepoata legendarului actor John Barrymore iar stră-străbunicul din partea tatălui ei, a fost actorul John Drew de origine irlandeză care a imigrat în Statele Unite în secolul al 19-lea. Are un frate vitreg John Blyth Barrymore tot de profesie actor, şi trei surori vitrege, Blyth Dolores Barrymore, Jessica Barrymore şi Brahma Blyth Barrymore.

Drew a fost botezată de celebrul regizor Steven Spielberg şi de nu mai puţin celebrele actriţe Sophia Loren şi Anna Strasberg, însă, imediat după naşterea ei, părinţii săi divorţează.

Debutul său s-a produs practic la vârsta de 11 luni, atunci când a fost selectată să apară într-o reclamă pentru mâncare de câini.

În anul 1980 debutează şi pe marile ecrane, cu rolul Margaret Jessup din filmul „Altered States”, urmat, în anul 1982, de rolul Gertie – sora mai mică a lui Eliott -, în filmul „E.T. the Extra-Terrestrial”.

Tot în anul 1982, joacă rolul Carol Ann în filmul „Poltergeist”, pentru ca în anul 1984 să apară în personajul Charlene „Charlie” McGee în „Firestarter”, iar un an mai târziu să joace rolul Amanda din pelicula „Cat’s Eye”

Tot în anul 1984, aproape pe neaşteptate, Drew a primit o nominalizare la premiile Golden Globe, pentru rolul Casey Brodsky din „Irreconcialable Differences”, celebritatea sa a atingând cote fulminante. Consecinţa imediată a fost că familia sa nu a ştiut să o ajute să gestioneze aceste realizări, iar tânăra copilă s-a apucat de fumat, a început să frecventeze localuri rău famate – cum era localul Studio 54, a urmat consumul de alcool, iar la doisprezece ani deja ajunsese să fumeze marijuana şi să prieze cocaină.drew 2

Ca urmare a acestor întâmplări incredibile pentru un copil, în anii 1988 şi 1989 este internată de două ori într-un centru de dezintoxicare.

Ea nu şi-a încheiat niciodată studiile liceale, iar în 1990 se mută, singură, la Los Angeles.

Dealtfel aceşti ani extrem de complicaţi ai copilăriei au reprezentat subiectul unui volum autobiografic – „Little Girl Lost” – publicat în acelaşi an – 1990.

În anul 1992 joacă rolul Ivy – o tânără adolescentă seducătoare – în filmul „Poison Ivy”, o producţie care nu a înregistrat un succes financiar însă a fost totuşi îndrăgit de telespectatori.

Tot în 1992 – avea doar 17 ani ! – pozează nud, alături de logodnicul său de atunci, Jamie Walters, pentru coperta revistei „Interview”.

În anul 1993, Drew Barrymore este nominalizată din nou la premiile Goden Globe, pentru rolul Anita Minteer din serialul TV, „Guncrazy”, apoi, un an mai târziu, Barrymore a fost măritată timp de o lună, cu Jeremy Thomas, un proprietar de bar.

În anul 1995 pozează din nou nud pentru ediţia din luna ianuarie a revistei Playboy, dar memorabilă rămâne apariţia actriţei în emisiunea „Late Night” a lui David Letterman, în acelaşi an 1995, când, la un moment dat, s-a urcat pe biroul prezentatorului şi i-a arătat sânii, stând cu spatele la camerele de filmat, probabil ca un cadou pentru Letterman pentru sărbătorirea zilei lui de naştere.

Tot în acelaşi an înfiinţează, împreună cu Nancy Juvonen, compania de producţie “Flower films”, care a produs filmele “Never been kissed”, “Charlies’s Angels”, “50 fist dates” şi “Music and lyrics” dar si filmul cult “Donnie Darko”, toate oferindu-i actriţei roluri principale.

În iulie 2001 se recăsătorește cu actorul Tom Green, pe care după un an, la 15 octombrie 2002, îl părăsește.

A urmat o relaţie de cinci ani cu membrul trupei Strokes, Fabrizio Moretti, încheiată pe 10 ianuarie 2007, urmată de o alta, cu Justin Long, de care se desparte în iulie 2008.

În anul 2004 debutează ca regizor cu documentarul TV „Choose or Lose Presents: The Best Place to Start”, pentru ca în anul 2009, să regizeze primul lungmetraj – „Whip It”.

Drew Barrymore este o susţinătoare a cauzelor celor defavorizaţi, sprijinind constant diferite programe coordonate de UNICEF. Spre exemplu, în luna mai 2007, a devenit ambasadoare împotriva foametei în cadrul programului „World Food” al Naţiunilor Unite şi pe 3 martie 2008 a donat 1 milion de dolari pentru acest program.

În 2007, Barrymore devenea noul reprezentant al liniei de bijuterii a companiei Gucci – în luna iunie, dar şi noul model al celor de la CoverGirl, pentru ca mai târziu, în acelaşi an, să apară pe coperta revistei People, în numărul dedicat celor mai frumoase femei din lume.

În anul 2009 obţine un premiu Golden Globe pentru rolul Edith Bouvier Beale din mini-seria TV „Grey Gardens”.

În 2 iunie 2012 se căsătoreşte cu Will Kopelman, cu care are deja două fete – Olive Barrymore Kopelman, născută în septembrie 2012 şi Frankie Barrymore Kopelman, născută în aprilie 2014.

Tot în anul 2014 publică cartea de artă fotografică „Find It in Everything” şi tot atunci are parte de o veste teribilă, în luna iulie, atunci când Jessica Barrymore, sora vitregă a actriţei, s-a sinucis în maşina sa, în ajunul aniversării a 48 de ani, în automobil fiind găsite „zeci de pastile albe“ şi un energizant.

De la o copilărie cumplită, marcată de abuzuri şi întreaga paletă a viciilor, Drew a devenit actriță respectabilă, scenaristă, scriitoare, regizoare, producătoare, fotomodel, ambasador ONU, şi, nu în ultimul rând, soţie şi mamă, semn că asupra existenţei sale a vegheat o stea extrem de norocoasă. Chiar dacă paparazzii o urmăresc fără încetare – probabil în amintirea vremurilor în care ei profitau la maxim de minusurile actriţei – şi o critică pentru faptul că nu a reuşit să revină după cele două naşteri la silueta care a consacrat-o, ea le răspunde mereu cu acelaşi surâs irezistibil care a făcut-o celebră şi iubită.


Video: Youtube

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=ypBEFttNgS0[/youtube]