2015. február 23

Az RMDSZ, a PNL és az UNPR honatyái támogatják Eduard Hellviget

Eduard Hellvig kinevezését a Román Hirszerző Szolgálat (SRI) élére – akit Klaus Iohannis államfő jelölt -, valószinüleg a két parlamenti kamara hétfői ülésen vitatják meg.Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnök szerint a SRI igazgatói tisztségébe javasolt liberális európai parlamenti tagot először meghallgatják a szakbizottságok és majd ezt követően bocsátják jelölését a plénum szavazata alá. A Nemzeti Liberális Pár (PNL), az Országos Szövetség Románia Haladásárt (UNPR) és az RMDSZ parlamenti tagjai már bejelentették, hogy támogatják Eduard Hellviget. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

Klaus Iohanni államfő a jövő héten két hivatalos látogatást tesz

Klaus Iohanni államfő a jövő héten ellátogat Moldova Köztársaságba és Németoszágba. Államfői mandátumának átvétele után, Klaus Iohannis első hivatalos látogatását Molodva Köztársaságba tervezte, de mivel a kisinyóvi kormány megkésve alakult meg, a román államelnök úgy döntött, hogy vizitjét elhalasztja egy későbbi időpontra, amig beiktatják az új moldáv kormányt. Lévén, hogy ez most megtörtént, Románia elnöke kedden Kisinyovba látogat, ahol megbeszélést folytat Nicolae Timofti államfővel, Chiril Gaburici új miniszterelnökkel és a moldáv politikai pártok vezetőivel. Ugyanakkor beszédet mond a kisinyóvi egyetemen. Kaus Iohannis reményének adott hangot, hogy az új kormány, élén egy fiatal miniszterelnökkel Moldova Köztársaságot a fellendülés útjára vezeti. Klaus Iohannis ugyancsak a jövő héten látogat el Berlinbe is. Ez a vizit is már korábban be volt ütemezve, pontosabban február 11-re, de Klaus Iohannis ezt is elhalasztotta, ez esetben a január 31-én elhúnyt Richard von Weizsäcker egykori német államfő iránti tiszteletaadás jegyében. Berlinben, a román államfő Joachim Gauck német elnökkel és Angela Merkel kancelárral találkozik. A megszélések a kétoldalú kaocsolatokra, európai és nemzeközi kérdésekre, de elsősorban az ukrajnai és a moldáviai, valamint a nyugat-balkáni helyzet alakulására összpontosulnak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -02.23)

Bogdan Aurescu külügyminiszter Párizsba látogat

Bogdan Aurescu hétfőn Périzsba utazott, ahol megbeszéléseket folytat Laurent Fabius francia külügyminiszterrel. Látogatásának fő célja a román-francia politikai és diplomáciai dialógus konszolidálása és diverzifikálása, a két ország által a kétoldalú Stratégiai Partnerségben vállalt kötelezettségek ismételt megerősitése érdekében. A román diplomáciai vezető egy vitakonferenciát tart „Biztonsági tét és perspektivák a keleti szomszédságban – Románia állásfoglalása” támakörrel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

Több, mint három millió eurót forditanak a galaci haltenyésztés fellenditésére

Az ősztől több, három millió euró európai pénzt forditanak a galaci haltenyésztés fellenditésére. Mintegy 35 helyi projektet dolgoztak ki a gazdaság ezen ágazatának fejlesztésére. A Szeret és a Prut alsó folyása, valamint a Duna között elterülő Galac halászati iparáról jelenleg aligha beszélhetünk és amennyiben a helyhatóságok nem dolgoznak ki koheres stratégiát ez az állapot állandósulni fog, derült ki egy nemrég készitett tanulmányból.De nem reményveszetett a helyzet, mivel a Halászati Operativ Programok keretében az őszön megkezdik az emlitett projektek gyakorlatba ültetését. A tervek között szerepel egy halász panzió létrehozásá, a mocsári halászat fellenditése, illetve új halpiacok létrehozása a Prut folyóból és a Dunából frissen halászott halak értékesitésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

A Vajdahúnyad Energetikai Komplexumnak új vezetősége van

A Vajdahúnyad Energetikai Komplexum új vezetősége megpróbálja úgy talpraállitani a vállalatot, hogy ne kerüljön sor az alkalmazottak egyrészének az elbocsátására. A múlt hének kinvezett új vezetőségnek mielőbb az energaügyi miniszter elé kell terjesztenie elképzelését a vállalat teljesitőképességének a növeléséről. Alexandru Blaj, az igazgató tanács elnöke határozottan kizárta a személyzet egyrészének elbocsátását, mivel ez „csak tovább destabilizálná a zsil-völgyi gazdasági életet”. Az új vezetőség pénzügyi beszámolót kért a Vajdahúnyad Energetikai Komplexum helyzetének konkrét feltérképezésére, pontosabban az állami költségvetéssel és a szállitókkal szemben felhalmozott adósságokról. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)

Crin Antonescu liberális szenátor, mandátuma lejártával, visszavonul a politikai életből

Crin Antonesci liberális szenátor bejelentette, hogy mandátuma végén visszavonul a politikai életből és több, mint valószinű nem indul a jővő évi parlamenti választásokon. A szenátor ugyanakkor azt is elmondta, hogy az egyik ok, amiért a tavaly novemberi elnökválasztási kampányban nem támogatta Klaus Iohannis jelenlegi államfőt, mivel nem ismerte kampányprogramját, amit maga Iohannisnak sem volt ideje bemutatnia. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.23)