Ameninţările teroriste se îndreaptă spre Roma

Alerta este la nivel înalt la Roma, iar controalele forţelor de ordine s-au înmulţit după ce pe reţelele de socializare a circulat o fotografie în care deasupra Colosseum-ului flutură steagul negru al Califatului. Este pentru prima dată când ameninţările teroriste se îndreaptă la Roma spre un alt obiectiv istoric după ce până acum acestea vizau doar Cetatea Vaticanului.

Reporter: Elena Postelnicu – Cu mâinile pe trăgaci venim din Libia la Roma – este ultima ameninţare transmisă pe Twitter de teroriştii islamici pentru Italia. Textul este însoţit de o fotografie cu steagul Califatului, fluturând deasupra Colosseum-ului şi un terorist armat care priveşte peste mare spre faimosul monument italian. În a doua imagine este desenat gazoductul Greenstream, care lega Libia de Italia şi Europa până în 2011 când furnizarea de gaz a fost suspendată din cauza violenţelor. Valurile ne despart încă, dar aceasta reprezintă un mare pericol. Este o promisiune din partea profetului nostru – se mai spune în textul care însoţeşte cele două imagini. Fiţi atenţi, orice pas stupid, vă va costa scump – continuă ameninţarea teroriştilor care se referă în special la rolul de ghid pe care Italia intenţionează să-l aibă în stabilizarea situaţiei din Libia.

Este greu de stabilit dacă anunţul ar putea fi o ameninţare precisă şi concretă. Este însă pentru prima dată când în şirul acestor ameninţări, aproape zilnice, din partea teroriştilor faţă de Italia, apare steagul Califatului pe Colosseum şi nu în statul Vatican, aşa cum se întâmpla în ultima vreme. Alerta este la nivel înalt în capitala italiană. Ameninţările sunt considerate credibile. De la atentatul din Copenhaga şi primul avertisment că terorişti s-ar afla deja în sudul capitalei italiene, controalele forţelor de ordine s-au înmulţit în gări, în aeroporturi şi în staţiile de metrou dar şi în jurul monumentelor istorice şi în marile centre comerciale. Totodată, zi de zi, poliţia efectuează controale şi razii în cartierele multietnice unde s-ar putea ascunde aceşti terorişti sau complici de-ai lor. Zeci de clandestini, care vin din Libia, fug din centrele de primire din sudul Italiei sau chiar imediat ce debarchează, fără să fie înregistraţi, iar autorităţile se tem că printre aceştia se pot infiltra şi terorişti. Numai în primele şase săptămni din acest an, au ajuns pe teritoriul italian dinspre Libia 5300 de persoane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 23 februarie