Emulsificatorii din alimente – responsabili de declanşarea bolilor inflamatorii

margarine-genericIngredientele care conferă îngheţatei, ciocolatei sau altor alimente consistenţa fină şi cremoasă ar putea sta la baza declanşării anumitor boli inflamatorii cronice. Este concluzia unui nou studiu internaţional în cadrul căruia mai mulţi cobai au fost hrăniţi cu substanţe din categoria emulsificatorilor (stabilizatori) folosiţi în alimentele procesate. Incidenţa sindromului metabolic şi a inflamaţiei intestinale a crescut semnificativ la animalele supuse testelor. Încă nu s-a demonstrat care poate fi incidenţa exactă în cazul oamenilor, dar rezultatele sugerează un risc crescut pentru sănătate al acestor ingrediente care se pare că atacă bariera intestinală dintre sistemul imunitar şi microbiom (bacteriile care formează microbiomul colonizează tractul nostru digestiv încă din primele 24 de ore de la naştere şi se stabilizează în jurul vârstei de doi ani, devenind o prezenţă permanentă în viaţa noastră şi formând un veritabil „organ”.)
Descoperirea a fost publicată în revista Nature şi este creditată şi de alţi cercetători din afara proiectului.
Microorganismele din intestin ne ajută să luptăm cu infecţiile, să facem faţă alergiilor, dar ceea ce nu trebuie să facă este să treacă de bariera intestinală. Există un strat de mucus care ţine la distanţă aceşti microbi de celulele intestinale. Dacă bariera este distrusă, ei ajung să suprasolicite sistemul imunitar şi să provoace inflamaţie.panna-spray-debic Acesta este primul pas spre boala celiacă, o afecţiune cronică extrem de supărătoare care provoacă diaree, oboseală, dureri abdominale. O altă consecinţă a distrugerii barierei intestinale este apariţia unui set de afecţiuni reunite sub numeele de sindrom metabolic, care predispune la obezitate, tensiune arterială, risc de boli cardiovasculare şi diabet.
Cercetătorii au stabilit o corelaţie între incidenţa tot mai mare a acestor afecţiuni în ţările industrializate şi consumul mare de hrană procesată, cu aditivi alimentari.
Carboximetil-celuloza (CMC) şi polisorbatul 80 sunt cei mai folosiţi emulsificatori alimentari, care au o compoziţie chimică apropiată de cea a detergenţilor. Aceşti aditivi împiedică separarea lichidelor de grăsimi, cum ar fi apa şi grăsimea din lapte, în cazul îngheţatei.
Oamenii de ştiinţă spun că nu numai emulsificatorii sunt vinovaţi de aceste dezechilibre, pentru că industria alimentară modernă foloseşte nenumărate alte ingrediente periculoase. Studiul va continua acum timp de câteva săptămâni cu testarea microbiomului persoanelor care nu consumă deloc alimente cu emulsificatori şi al celor care se hrănesc cu astfel de alimente procesate, pline de aditivi.

Sursa: www.sciencemag.org, www.nature.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă