Un orăşel american numit Jackson Hole, din statul Wyoming, are parte de ierni lungi şi aspre, iar izolarea de coastă nu îi conferă prea multe avantaje în ceea ce priveşte producţia autohtonă de fructe şi legume. Recent, a fost pusă în practică o iniţiativă care va putea să schimbe termenii problemei: Vertical Harvest. Este vorba despre o seră construită pe pereţii exteriori ai unei parcări supraetajate. Această fermă verticală urbană este printre puţinele construite deocamdată la nivel global şi iniţiativa are mari speranţe în ceea ce priveşte furnizarea constantă şi ieftină de produse proaspete, legume, fructe şi verdeţuri în această comunitate.
Vertical Harvest este concepută sub forma unor module mobile în care plantele sunt rotite permanent pentru a beneficia de lumina naturală şi care facilitează foarte mult şi recoltarea lor. Sera foloseşte metoda de cultivare hidroponică, fără pământ, plantele fiind hrănite doar cu apă îmbogăţită cu nutrienţi. Capacitatea de producţie estimată poate ajunge la 15 tone de salată, 2 tone de verdeţuri şi 22 de tone de roşii anual, pe o suprafaţă totală etajată echivalentă cu 90 de hectare de teren agricol.
Proiectul a fost finanţat de utilizatorii celebrei platforme online de încurajare a afacerilor numită Kickstarter, unde pot fi donate diferite sume de bani pentru idei de afaceri considerate de viitor. Fondatorii afacerii au fost sprijiniţi şi de autorităţile locale. Cu toate că serele sunt mari consumatoare de energie, ele pot suplini costurile mult mai mari ale importului şi transportului produselor din alte zone sau din alte ţări. Sera se va deschide anul acesta şi va oferi şi noi locuri de muncă, în special pentru persoane cu dizabilităţi.
Sursa: www.theverge.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă