Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut la Chişinău o prelegere în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat

(Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut  la Chişinău o prelegere în faţa studenţilor de la Universitatea de Stat, unde a îndemnat din nou clasa politică din Republica Moldova să sprijine reformele care vor permite apropierea ţării de Uniunea Europeană. Klaus Iohannis a dat asigurări că România va susţine cu fermitate acest proces. Preşedintele a mai amintit şi legăturile strânse de limbă şi spiritualitate dintre cetăţenii de pe ambele maluri ale Prutului. România este cel mai redutabil susţinător al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, a declarat Klaus Iohannis în faţa a sute de studenţi şi profesori ai Universităţii de Stat din Chişinău. El a subliniat şi angajamentul personal ferm de a susţine aceste demersuri ale Republicii Moldova, în baza prerogativelor funcţiei pe care o deţine. Klaus Iohannis a menţionat că atât societatea, cât şi clasa politică, trebuie să depună eforturi pentru a continua reformele. Republica Moldova a realizat lucruri importante, cum ar fi semnarea acordului de asociere şi al celui de liber schimb, obţinerea unui regim liberalizat de vize, dar ele nu sunt de ajuns. România trebuie să sprijine Republica Moldova, mai ales în actualul context regional, a subliniat Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis: „Sunt paşi hotărâţi în vederea integrării, dar nu şi suficienţi. De aceea, eforturile trebuie să continue. În actualul context regional, marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova”.
Klaus Iohannis a vorbit în alocuţiunea sa şi despre relaţia specială dintre Republica Moldova şi România, indentitatea de cultură, istorie şi limbă. El a menţionat că această relaţie creează şi o atmosferă de solidaritate între cele două state şi le va permite să-şi construiască un viitor comun în cadrul Uniunii Europene. Preşedintele Iohannis şi-a exprimat satisfacţia că relaţiile între Bucureşti şi Chişinău au evoluat în ultimul timp.
Klaus Iohannis: „Pe lângă legăturile de limbă şi de spiritualitate, am reuşit să trecem la proiecte economice diverse, iar în perioada următoarea această colaborare va fi şi mai intensă. Ne-am consolidat cooperarea şi am arătat cetăţenilor noştri, dar şi Europei, că solidaritatea înseamnă înainte de toate a pune în valoare identitatea prin proiecte specifice, durabile şi mai ales foarte pragmatice”.
Preşedintele României a mai amintit că peste trei ani se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire din 1918 şi şi-a exprimat speranţa că până atunci Republica Moldova se va apropia considerabil de Uniunea Europeană.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (25 februarie)