Asasinarea opozantului rus Boris Nemţov întruneşte toate caracteristicile unei crime la comandă, organizată până în cel mai mic detaliu

Asasinatul opozantului rus Boris Nemţov întruneşte toate caracteristicile unei crime la comandă, organizată până în cel mai mic detaliu – aşa reiese din primele date ale investigaţiei de la Moscova. Cazul este supervizat direct de şefii instituţiilor de anchetă şi au fost lansate deja mai multe ipoteze, inclusiv asasinatul politic, sau crima comandată în scop provocator.

Preşedintele Vladimir Putin a trimis o telegramă de condoleanţe mamei lui Boris Nemţov, Dina Eidman, promiţându-i că va fi făcut totul, ca organizatorii şi executanţii crimei, pe care Putin a numit-o josnică şi cinică, să primească pedeapsa cuvenită. Până în prezent, ancheta a confirmat că Boris Nemţov a fost împuşcat în spate, dintr-un pistol Makarov, cel mai răspândit în spaţiul post-sovietic, îl el fiind trase între 6 şi 8 focuri de armă, din care 4 şi-au atins ţinta. Maşina din care posibil s-a tras, a fost găsită în cursul după-amiezii abandonată în centrul Moscovei. Comentatorii atrag atenţia, că unele detalii ridică semne de întrebare, de pildă faptul că gloanţele proveneau din seturi diferite, iar principalul martor, fotomodelul ucrainean Ana Doliţkaia, care îl însoţea pe Nemţov, nici măcar nu a fost atinsă de gloanţe. Anchetatorii investighează mai multe variante, cele mai probabile fiind considerate cele cu substrat politic, inclusiv în scopul destabilizării situaţiei interne. De altfel, preşedintele Putin a numit uciderea lui Boris Nemţov o provocare. Politicienii şi comentatorii apropiaţi puterii consideră că asasinarea uneia din cei mai vehemenţi critci ai preşedintelui Putin, comisă în imediata apropiere a Kremlinului, este un act cu carcater deliberat simbolic. Unii din liderii opoziţiei afirmă că Boris Nemţov este victima atmosferei de intoleranţă, întreţinută de propaganda oficială, în contextul conflictului din Ucraina, fiind, astfel, un avertisment adresat adversarilor regimului. O ipoteză destul de vehiculată în ambele tabere atribuie asasinatul radicalelor de dreapta, care nu ascund, că urâsc atât puterea, cât şi opoziţia democratică. Pe acest fond, politicieni şi comentatori pro-Kremlin şi-au exprimat temera, că marşul comemorativ, de mâine, al opoziţiei, ar putea fi folosit de elemente radicale de diferite culori politice pentru acţiuni provocatoare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 februarie