Demisii ale conducerii ANRP

Conducerea Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi înaintat demisia. Preşedintele şi cei doi vicepreşedinţi l-au anunţat ieri pe premierul Victor Ponta printr-un memoriu că au luat această decizie din cauza nenumăratelor amenzi primite de ANRP pentru că nu ar fi plătit în termen titlurile de despăgubire.

George Băeşu, preşedinte ANRP: Noi avem un cadru foarte strict. Acest cadru prevede că luăm hotărârile judecătoreşti şi le punem în executare, numai că noi, când ne-am început activitatea în 2013 aveam peste două mii de hotărâri judecătoreşti. Cum poate fi de înţeles că cineva astăzi te consideră vinovat pentru că nu ai reuşit să le pui în executare pe toate în 30 de zile! Nu suntem supermani. Acele 150 de procese care există acum se referă la preşedintele instituţiei, nu la George Băeşu. Orice preşedinte al instituţie vine de mâine este în situaţia în care, dacă se va stabili că amenzile acelea sau hotărârile trebuiau vizate în 30 de zile, să fie deja în culpă.

Realizator: Premierul Victor Ponta le-a dat dreptate angajaţilor ANRP şi a promis că situaţia va fi rezolvată în prima şedinţă de guvern.

Victor Ponta: I-am rugat pe toţi ca până miercuri să încercăm să găsim o soluţie. Dar, repet, oamenii au dreptate, pe de-o parte sunt forţaţi – repede, repede, retrocedaţi, restituiţi, că altfel primiţi amenzi; pe de altă parte, ei nu vor să facă şi nu au făcut în cei doi ani şi jumătate-trei ani de când este această echipă, nu a fost niciun fel de problemă de restituiri ilegale. Eu le-am cerut să fie foarte atenţi, să verifice de 100 de ori, să respecte legea, să nu pună pe nimeni înainte, or, pentru asta, s-au umplut de amenzi. Este o chestiune pe care  trebuie să o reglementăm într-un fel sau altul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 3 martie