Exerciţiul NATO de management al crizelor – CMX 15

Exerciţiul NATO de management al crizelor, CMX 15, se desfăşoară, în perioada 4-10 martie, în capitalele statelor membre ale Alianţei Nord-Atlantice, fiind organizat şi planificat, la nivel naţional, de Statul Major General, prin Centrul naţional militar de comandă.

La Structura Naţională de Răspuns a României, de la sediul Ministerului Apărării Naţionale, participă şi reprezentanţi ai altor ministere şi instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Exerciţiile de tip CMX sunt coordonate de Consiliul Nord-Atlantic şi au drept scop exersarea procesului de consultare şi luare în comun a deciziei la nivel politico-militar aliat şi interacţiunea cu structura de comandă a NATO, în contextul unor ameninţări asimetrice şi unor atacuri cibernetice.

 În plan naţional, planificatorii şi-au propus simularea procedurilor de pregătire a deciziilor la nivel politico-militar şi antrenarea Structurii Naţionale de Răspuns, în concordonanţă cu standardele Sistemului NATO de răspuns la crize.