Consultări între România şi Republica Moldova la nivel de miniştri de externe

România şi Republica Moldova doresc o reformare a politicii de vecinâtate europene şi a Parteneriatului Estic, în sensul modernizarii şi diferenţierii între statele membre în funcţie de reformele şi progresele făcute de fiecare în parte. Miniştrii de externe din România şi Republica Moldova, Bogdan Aurescu şi Natalia Gherman, au avut consultări la Bucureşti, în cadrul celei de-a treia reuniuni a comisiei mixte interguvernamentale pentru integrare europeană. Carmen Gavrilă are detalii.
Reporter: Ministrul de externe al Republicii Moldova, Natalia Gherman, a dat asigurari că toate partidele de la Chişinău, inclusiv comuniştii, doresc reformarea justiţiei, conform criteriilor europene şi combaterea corupţiei. Natalia Gherman a insistat că până şi comuniştii doresc integrarea în Uniunea Europeană.
Natalia Gherman: În premieră Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a votat pentru un program de guvernare care foarte clar stipulează importanţa în perioada previzibilă depunerii cererii de obţinere a statutului de ţară candidat la aderare la Uniunea Europeană de către Republica Moldova şi foarte clar stipulează obiectivul lansării negocierilor.
Reporter: Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că în mod evident Republica Moldova este cel mai performant stat din Parteneriatului Estic.
Bogdan Aurescu: Lucrăm la o nouă abordare în ceea ce priveşte politica de vecinătate şi în cadrul acesteia şi la o modernizare a Parteneriatului Estic în aşa fel încât principiile diferenţierii, în relaţia inclusiv financiară cu statele din Parteneriatul Estic să fie păstrată şi în acelaşi timp să găsim noi criterii de eficienţă pentru politica de vecinătate şi pentru Parteneriatul Estic.
Reporter: Ministrul moldovean de externe a precizat că ţara sa aşteaptă ca la finalul summit-ului de la Riga să fie prinsă clar în documentele finale perspectiva europeană a statelor care doresc acest lucru ca Republica Moldova.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 4 martie