Sărbătoarea de Purim, celebrată la Şimleul Silvaniei

Reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din România, Israel şi SUA, îmbrăcaţi în haine festive, participă astăzi la Şimleul Silvaniei la celebrarea sărbătorii evreieşti a veseliei, Purim. Potrivit corespondentului RRA Adrian Lungu, evenimentele din oraşul sălăjean sunt organizate pentru a marca bunele relaţii dintre România şi Israel.

Reporter: Oameni de cultură, tineri şi reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti participă astăzi în oraşul Şimleul Silvaniei la manifestările organizate pentru marcarea relaţiilor de prietenie dintre România şi Israel şi a sărbătorii Purim, o sărbătoare evreiască a veseliei.

Daniel Stejeran, directorul Muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord: Este o sărbătoare în care ne dorim să fim împreună nu numai cu comunitatea evreiască, ci şi cu restul celor interesaţi de a afla cât mai multe lucruri despre ceea ce înseamnă iudaismul, sărbătorile în iudaism. Sperăm să avem alături de noi comunitatea evreiască, recent înfiinţată în judeţul Sălaj, care în prezent numără 50 de persoane în întreg judeţul Sălaj.

Reporter: Nu lipsesc nici mesajele de pace venite de la tineri din România, Israel şi SUA:

-: Ar trebui să învăţăm din cele două mari greşeli pe care le-a făcut omenirea: primul şi al doilea război mondial. Ar trebui ca după 100 de ani să nu ne mai forţăm să ne omorâm între noi, pentru că nu se rezolvă nimic cu violenţa.

Reporter: Evenimentul se va încheia cu o rugăciune şi un îndemn la pace între popoare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie