SUA au prelungit cu un an sancţiunile împotriva Rusiei

SUA au prelungit cu un an sancţiunile împotriva Rusiei, iar preşedintele Barack Obama a motivat decizia prin faptul că situaţia din Ucraina reprezintă o ameninţare extraordinară pentru securitatea şi politica externă a SUA. Astfel, toate sancţiunile instituite împotriva Moscovei de Washington, atât cele care vizează persoanele fizice, politicieni ori oameni din cercul puterii de la Kremlin, cât şi cele sectoriale, care priveau legături comerciale, financiare ori de afaceri, au fost prelungite până în martie 2016. În plus, şeful Casei Albe şi lideri europeni s-au declarat pregătiţi să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei, în cazul nerespectării acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului ucrainean. Cum reacţionează Moscova ne spune corespondentul nostru Alexandr Beleavschi.
Reporter: Bună seara! Pentru Rusia prelungirea sancţiunilor americane nu a fost desigur o surpriză şi nu a provocat nici reacţii directe din partea preşedintelui Putin. Trebuie spus că majoritatea experţilor ruşi consideră că, indiferent de evoluţia conflictului ucrainean, ridicarea sancţiunilor americane în perioada mandatului lui Obama este exclusă, din motive ce ţin esenţial de politica internă americană şi campania prezidenţială din 2016. Pe de altă parte, aşa cum a reiterat şi astăzi ambasadorul rus la UE, Vladimir Cijov, Rusia nu va negocia ridicarea sancţiunilor, aceasta fiind, în opinia sa, o problemă a celor care le-au impus. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a comentat situaţia reiterând poziţia binecunoscută a Moscovei. Şi propun să ascultăm ce a declarat acesta.
Dmitri Peskov: Sancţiunile sunt o armă cu două tăişuri şi, fără îndoială, provoacă disconfort Federaţiei Ruse, dar ele produc daune şi întreprinzătorilor şi economiilor acelor ţări care participă la aceste jocuri ale sancţiunilor. Şi, cel mai important, niciun fel de sancţiuni niciodată nu vor face ca Rusia să aducă modificări liniei sale consecvente în afacerile internaţionale.
Reporter: În acelaşi spirit, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, a declarat că este momentul ca SUA să înţeleagă că niciun fel de sancţiuni nu vor schimba poziţia Rusiei. Ministerul rus de Externe consideră, de fapt, că, prelungind sancţiunile şi ameninţând cu altele noi, Washingtonul, care, conform poziţiei Moscovei, a contribuit la lovitura de stat de anul trecut de la Kiev, a se înţelege înlăturarea lui Ianukovici, dezechilibrează situaţia din estul Ucrainei, aşa cum a făcut-o de fiecare dată când apăreau semne ale reglementării paşnice a conflictului ucrainean. În comentariul Ministerului de Externe se remarcă faptul că actualele măsuri ale administraţiei americane survin chiar în condiţiile în care regimul de încetare a focului, convenit cu concursul preşedintelui Putin, la Minsk, începe să devină realitate, iar măsurile americane sunt din acest punct de vedere o încercare de a distruge „fragilele elemente de încredere ce încep să se contureze între Kiev, pe de o parte, Doneţk şi Lugansk, pe de altă parte, şi chiar întregul proces de pace”. Şi acelaşi lucru, subliniază purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, este valabil şi în legătură cu posibilele livrări de arme americane în Ucraina. În ceea ce priveşte efectul cumulat al sancţiunilor şi scăderii preţului petrolului, ministrul rus al dezvoltării economice, Alexei Uliukaev, aflat ieri la Milano, a spus că economia rusă a intrat într-adevăr în recesiune, prognozând pentru acest an o scădere a PIB-ului cu 3%. În opinia sa, o redresare ar putea să înceapă abia în trimestrul al IV-lea.
Realizator: Alexandr Beleavschi, te rog, în 30 de secunde, totul depinde de menţinerea încetării luptelor, încetării focului, din estul Ucrainei. Care este situaţia de pe teren astăzi?
Reporter: Este foarte greu de spus cu exactitate, în termenii în care se cere acest lucru de către OSCE, dacă regimul de încetare a focului şi, în primul rând, retragerea armamentelor grele este respectat. Ambele părţi confirmă, ca şi OSCE-ul, că încetarea focului este în mare parte respectată, dar în acelaşi timp OSCE consideră că nu are posibilitatea să se pronunţe în mod clar în legătură cu locul unde au fost retrase armele grele, este vorba de piesele de artilerie şi artileria cu reacţie. Pe de altă parte, există o dispută pe această temă, întrucât nu este clar definit mandatul OSCE aici. Nu este foarte clar dacă OSCE trebuie doar să monitorizeze această retragere, adică plecarea acestor piese de artilerie şi a acestor arme de pe poziţii, sau să confirme şi faptul că ele au fost relocate pe alte poziţii. Aici sunt multe chestiuni militare. Discuţiile continuă, şi acuzaţiile reciproce.
Realizator: Dar, din câte ştim, misiunea OSCE la faţa locului va trebui de acum încolo să transmită rapoarte în fiecare zi. Alexandr Beleavschi mulţumesc pentru participarea în emisiune.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 4 martie