Gruparea extremistă Statul Islamic este o ameninţare globală – afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe

Gruparea extremistă Statul Islamic este un pericol nu numai pentru Europa, de unde vin mulţi luptători, ci şi o ameninţare globală – afirmă purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon. Într-un interviu în exclusivitate pentru RRA, acesta evidenţiază ura islamiştilor extremişti împotriva valorilor occidentale şi a comunităţilor evreieşti. Aflat într-un dialog cu corespondentul nostru Dragoş Ciocîrlan, domnul Nahshon arată că nesiguranţa evreilor şi în Europa aruncă o umbră serioasă asupra întregului proiect european.

Reporter: Cum comentaţi propagarea ISIS în Orientul Mijlociu şi, mai departe, ameninţarea pe care terorismul islamic o reprezintă pentru Europa?

Emmanuel Nahshon: Problema cu gruparea ISIS din Orientul Mijlociu este pericolul la adresa Europei şi reprezintă un pericol pentru Europa pe mai multe planuri. În primul rând, pentru că există foarte mulţi voluntari europeni care participă la activităţile Statului Islamic şi aceştia sunt tineri fanatici care merg în Siria sau Irak să lupte alături de ISIS, iar apoi se întorc în Europa, unde aduc fanatismul lor, experienţa şi motivaţia privind actele de terorism. Acest lucru înseamnă că vom fi martori la tot mai multe atacuri teroriste pe pământ european. Am văzut astfel de atacuri la Copenhaga, mai înainte la Paris, şi mai înainte la Bruxelles. Din nefericire, lucrurile nu se vor opri aici. Dar nu este singura problemă. Toată situaţia produce şi o destabilizare regională masivă. Există sute de mii de refugiaţi, iar Europa, la rândul ei, este îngrijorată de soarta comunităţilor creştine din Orientul Mijlociu. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu creştinii din Siria şi din Irak, sunt în pericol să fie exterminaţi de organizaţia Statul Islamic şi, deasupra tuturor aspectelor, nu ştim în posesia cărui tip de arme poate intra ISIS. Aceste arme pot fi îndreptate spre Europa şi spre interesele ei. Vorbim, aşadar,  despre o ameninţare globală, despre un pericol global şi despre nevoia de a ne mobiliza şi de a coopera pentru contracararea lui.

Reporter: În Europa au luat amploare manifestările antisemite.

Emmanuel Nahshon: Am fost martori în ultima perioadă în Europa la o serie de demonstraţii de antisemitism foarte periculoase şi îngrijorătoare. Atacurile teroriste din Paris şi Copenhaga au fost îndreptate în fiecare caz în parte împotriva libertăţii de expresie şi împotriva comunităţii evreieşti. Pentru că privind prin ochii extremiştilor inslamişti, asta este cea ce urăsc cel mai mult, valorile occidentale şi comunităţile evreieşti şi acest lucru pentru noi, în Israel, este o sursă de îngrijorare profundă. Facem apel la guvernele europene să conlucreze cu noi pentru a ne asigura că evreii din Europa pot trăi în pace şi securitate. Pentru moment acest lucru nu este valabil. Ştim că mulţi evrei din Europa sunt foarte îngrijoraţi, că se gândesc să părăsească Europa, deoarece a devenit un loc foarte periculos pentru ei. Dacă un copil evreu nu poate merge liniştit pe stradă fără teama de a fi atacat de antisemiţi, fie ei creştini sau musulmani, atunci sigur că situaţia este foarte periculoasă. Bunăstarea comunităţilor evreieşti poate fi semnul că Europa este un loc tolerant şi deschis. Dacă evreii simt că nu pot fi în siguranţă în Europa, atunci cred că acest lucru va aşterne o umbră mare şi întunecată deasupra întregului proiect european.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  – 4 martie