Mai mulţi congresmeni americani sprijină ideea înarmării Ucrainei

Mai mulţi congresmeni americani sprijină ideea înarmării Ucrainei, dar Administraţia Obama nu a luat încă o decizie în această privinţă. În acelaşi timp, la Washington se vorbeşte tot mai insistent despre impunerea de noi sancţiuni Rusiei, dacă acordurile de pace din estul Ucrainei nu vor fi respectate. Doina Saiciuc relatează din Washington.

Reporter: Într-o poziţie comună rară, deopotrivă republicanii şi democraţii din Comitetul pentru afaceri externe al Camerei Reprezentanţilor au mărit presiunile asupra Administraţiei Obama să înarmeze Ucraina pentru a fi capabilă să se apare împotriva agresiunilor Rusiei. Preşedintele comitetului, republicanul Ed Royce, a arătat că până acum sancţiunile economice impuse de SUA şi aliaţii său europeni împotriva Rusiei, ca şi izolarea diplomatică a Moscovei nu l-au descurajat pe Vladimir Putin.

Ed Royce: În ultimul an a devenit mai îndrăzneţ, ameninţând chiar ţări NATO, încercând să divizeze Alianţa. Administraţia Obama şi aliaţii europeni şi-au pus speranţa în acorduri diplomatice de încetare a focului, dar această abordare nu funcţionează. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu vicepreşedintele parlamentului ucrainean care mi-a spus că ţara lui are urgent nevoie de arme antitanc, radare şi echipamente de comuncaţii. Săptămâna trecută, în acest comitet, secretarul de stat John Kerry a spus că preşedintele Obama nu a luat încă o decizie dacă să trimită arme defensive letale Ucrainei şi aceasta la şase luni după ce preşedintele Poroşenko a spuns, în sensiunea comună a Congresului, că nu se poate câştiga un război cu pături.

Reporter: „A nu decide este a decide” – a adăugat preşedintele Comiterului Camerei, Ed Royce. Asistentul pentru Europa al secretarului de stat, Victoria Nuland, a refuzat să spună în audierile din Comitetul pentru afaceri externe al Camerei Reprezentanţilor dacă Departamentul de Stat a sfătuit Casa Albă pe tema înarmării Ucrainei, dar a acuzat fără echivoc că Rusia continuă să trimită arme în estul Ucrainei.

Victoria Nuland: Avem informaţii despre un nou al 17-lea convoi rusesc trecând din Rusia în Ucraina, fără niciun fel de oportunitate pentru Ucraina sau Crucea Roşie Internaţională să inspecteze acel convoi şi stim ce au conţinut asemenea convoaie în trecut.

Reporter: Armata rusă are propria structură robustă de comandă în estul Ucrainei, a acuzat doamna Nuland, care a vorbit despre potenţialul unor noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Victoria Nuland: În zilele viitoare, nu săptămâni sau luni trebuie să vedem următoarele: o încetare completă a focului în toate părţile din estul Ucrainei, accesul total şi liber al observatorilor OSCE la întreaga zonă de conflict, inclusiv la întreg teritoriul controlat de separatişti, ca şi retragerea completă a tuturor armelor grele.

Reporter: Adjuncta secretarului de stat a acuzat direct Kremlinul: „Acesta este un conflict creat, controlat de Kremlin, alimentat de tancurile şi armele grele ruseşti, finanţat din banii contribuabililor ruşi care costă vieţile tinerilor ruşi, ale caror mame şi soţii sunt sfătuite să nu investigeheze morţile lor prea îndeaproape dacă vor să primească beneficii”. Comandantul armatei americane în Europa, generalul Ben Hodges, a spus, pe de altă parte, la Berlin, că nu există aşteptări ca Ucraina să poată învinge Rusia militar dacă SUA înarmează forţele ucrainene, dar armele ucrainene ar putea adăuga vigoare eforturilor diplomatice. „Când mamele încep să vadă că fiii lor se întorc acasă morţi, cand acest preţ va creşte, atunci sprijinul intern pentru Vladimir Putin va scădea”. Generalul Hodges a estimat că există acum 29.000 de militari ruşi în Crimeea şi 12.000 în estul Ucrainei. Ca parte a noii forţe de reacţie rapidă a NATO, SUA au decis să readucă în Europa o brigadă de vehicule blindate, constând în 220 de tancuri şi vehicule de luptă Bradley care, recomandă generalul american, ar trebui să fie prepoziţionate în ţările baltice, estul Europei şi în Germania.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 martie