Ambasadorul SUA în Serbia, Michael Kirby, a declarat că, dacă Serbia vrea un management profesionist, compania „Esmark” este pe deplin pregătită să i-l ofere, şi că acest lucru ar fi bun pentru oţelăria „Železara” din Smederevo. Comentând ştirea că Esmark doreşte să participe la licitaţia publică pentru selectarea managementului, Kirby a spus că acum doar se ridică problema cine deţine această oţelărie.
„Una dintre probleme este cine este proprietarul. Guvernul Serbiei şi Esmark nu au reuşit să cadă de acord în legătură cu acest aspect, dar, dacă vreţi un management profesionist, Esmark este pe deplin pregătită să îndeplinească această sarcină şi acest lucru ar fi bun pentru oţelăria„, a precizat Kirby pentru publicaţia „Kurir”. Ambasadorul american a mai spus că el crede în indicatorii economici pozitivi şi cifrele prezentate de prim-ministrul Aleksandar Vucic, pentru că el este convins că guvernul o să pună în aplicare reformele în mod serios.
„Cred că lucrurile merg în direcţia bună. Trebuie să vedem dacă trendul economic pozitiv din ultimele două luni va continua. Şi în economia Statelor Unite sunt perioade care sunt mai bune şi unele care sunt mai proaste„, a afirmat el. Kirby a apreciat că Guvernul Serbiei întreprinde acţiuni dificile, dar că sunt şi exemple pozitive de parteneriat public-privat, cum ar fi Air Serbia. Ambasadorul este convins că acesta este modul în care multe dintre companiile care au dificultăţi pot, într-o perioadă scurtă de timp, să devină de succes. La întrebarea dacă faptul că Serbia a semnat recent un acord de precauţie cu FMI este un semnal suficient pentru investitorii americani că este stabilă, în privinţa parametrilor economici, Kirby a răspuns: „Am vorbit cu o companie care are o fabrică în Mexic şi care a angajat 12.000 de muncitori. Reprezentanţii ei vor să deschidă o unitate de producţie în Europa şi ar angaja cel puţin 1.000 de muncitori„. Aranjamentul cu FMI este un indiciu serios că statul sârb a început să îşi consolideze finanţele publice. El a subliniat că negocierile sunt în fază preliminară şi că nu ar fi corect să spună despre ce companie este vorba. El a arătat că în Serbia este deja corporaţia americană NCR. „Trebuie să ştiţi că economia europeană are în continuare probleme. Serbia are cu siguranţă unele avantaje, cum ar fi o Lege a Muncii bună, forţă de muncă calificată„, a menţionat Kirby, adăugând că prin destrămarea Iugoslaviei Serbia a devenit ţara cea mai mare, şi, prin urmare, alegerea cea mai logică pentru liderii din regiune.
„Oricare ar fi trecutul din spatele vostru, voi nu-l puteţi schimba, dar puteţi influenţa şi schimba prezentul şi viitorul, şi viitorul Serbiei este de a avea cele mai bune relaţii posibile cu vecinii ei. Aceasta nu este doar o chestiune politică, ci, de asemenea, una economiei, din care voi puteţi avea toate beneficiile„, a spus ambasadorul american.
În acest context, Kirby a arătat că, după 50 de ani s-au stabilit relaţii cu Albania, că prima vizită în calitate de prim-ministru a lui Vucic a fost la Sarajevo, în timp ce cu Croaţia Serbia are „istoria pe care o are”. Acestea sunt acţiuni care atrag ţările care sunt lidere în regiune, şi Serbia este cu siguranţă un lider, a afirmat Kirby. Întrebat cum a interpretat mesajul secretarului de stat american John Kerry că Serbia este pe linia de foc dintre Rusia, pe de o parte, şi SUA şi UE, pe de altă parte, din cauza conflictului din Ucraina, Kirby a spus că Serbia a fost întotdeauna o ţară europeană, nu numai geografic. „În multe moduri se leagă de Europa, şi istoric şi economic. În opinia mea, desigur că nu va apăra ceea ce au făcut SUA în Kosovo, dar pe de altă parte nu înţeleg cum opinia publică sârbă nu înnţelege ce a făcut Rusia în Ucraina, pentru că este acelaşi lucru„, a spus el, adăugând că „acest lucru nu este logic”.
„Voi i-aţi acuzat pe americani că v-au răpit o parte a teritoriului, iar pe de altă parte acelaşi lucru l-a făcut Rusia Ucrainei, i-a luat o parte a teritoriului, asta nu este logic„, a repetat Kirby. Întrebat de ce se pun în mod constant presiuni asupra Serbiei pentru a se decide în cazul crizei din Ucraina, Kirby a declarat că SUA nu au spus niciodată că Serbia trebuie să aleagă. „Voi singuri puteţi să vă alegeţi propria cale. Şi singuri aţi ales că scopul, pe termen lung, este aderarea la UE, iar dacă veţi compara modelul american cu cel rus, economia noastră este mai bună decât cea rusească„, a subliniat Kirby.
Kirby a precizat că, în calitate de ambasador american, ar dori ca preşedintele american să viziteze Serbia, că lumea este mare, şi, pe de altă parte, Serbia a fost vizitată şi de Hillary Clinton şi Joe Biden, precum şi că secretarul de stat John Kerry va veni la sfârşitul anului la Conferinţa OSCE de la Belgrad.
Referindu-se la continuarea negocierile între Belgrad şi Pristina, Kirby a spus că este bine că s-a ajuns la un acord în legătură cu sistemul judiciar, şi atunci când vine vorba de probleme în dialog, aceasta este valabilă la fel de mult şi pentru Belgrad, cât şi pentru oficialii de la Pristina.
La întrebarea cum se descurcă Serbia cu preşedinţia OSCE, ambasadorul consideră că ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, face o treabă bună. „Am participat la întâlnirea lui cu secretarul Kerry. Serbia a demonstrat un rol foarte activ în calitate de preşedinte al OSCE„, a conchis Kirby.
www.tanjug.rs – 7 martie