75 de medici şi 160 de asistente se vor specializa, anul acesta, în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică

75 de medici şi 160 de asistente se vor specializa, anul acesta, în cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, print-un proiect în valoare de 5 milioane de euro finanţat din fonduri europene. Şeful Clinicii de Boli Cardiovasculare Mureş, profesorul Horaţiu Suciu, spune că, în prezent, mulţi copii cu malformaţii cardiace sunt nevoiţi să se opereze în străinătate, unde costurile sunt de 10 ori mai ridicate, întrucât în România nu li se poate salva viaţa.

Horaţiu Suciu: În România se nasc aproximativ 1000 de copii cu malformaţii cardiace din care aproximativ 800 – 900 de cazuri trebuiesc operate anual. Centrul nostru reuşeşte să efectueze între 250 – 350 de operaţii anual. Deci dacă ar fi mai multe centre în România eu consider că în primul rând nu ar trebui să plece copii din ţară pentru că noi, în momentul ăsta băgăm chiar toate patologiile. Problema e că nu le putem asigura la toţi în timp util.

Medicii şi asistentele care se vor specializa în chirurgie cardiovasculară pediatrică provin din judeţele Mureş, Timiş şi Cluj, precum şi de la Spitalul ‘Grigore Alexandrescu’ din Bucureşti.