2015. március 10

Az Európai Bizottság 6,8 miliárd euróval járul Románia nagyszabású infrastruktúrális fejlesztési tervéhez

Az Európai Bizottság 2020-ig 6,8 miliárd euróval járul a nagszabású közúthálózati-fejlesztési tervhez (Master Plan), nyilatkozta Corina Creţu regionális politikáért felelős európai biztos a román közlekedésügyi minisztériumnál sorra került megbeszélések után. Az Európai Bizottság nagyraértékeli, hogy a Master Plan részletbemenően átfogja a közútiszállitás minden formáját és kiterjed a finanszirozási forrásokra is, mondotta Corina Creţu, hozzáfűzve, hogy még van néhány olyan kérdés, amelyet tisztázni kell, nevezetesen meg kell határozni a tervek fontossági sorrendbe való felállitását, illetve a környezetre való hatást. Ioan Rus közlekedésügyi miniszter a maga részéről bejelentette, hogy az idén Románia egy munkatelep lesz minden közlekedési forma szempontjából, mivel remélhetőleg a jövő hónapban sikerül jóváhagyni e terv végleges változatát. Corina Creţu a múlt hónapban úgy fogalmazott, hogy az Európai Bizottság arra vár, hogy Románia előterjessze a közúthálózati-fejlesztési terv (Master Plan) végleges formáját, mivel e terv az infrastruktúrális operativ program jóváhagyásának előfeltétele. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Üzleti lehetőségeket keres Romániában 50 brit társaság

Üzleti lehetőségeket keres Romániában 50 brit társaság és ennek érdekében képviselőik már két napja megbeszéléseket folytatnak Bukarestben a román hatóságokkal és az üzletikör rerpezentánsaival. Mint Paul Brummell, az Egysült Királyság romániai nagykövete elmondta, ez a legnagyobb brit kereskedelmi misszió Romániába a forradalom óta. A brit társaságok főleg a közlekedés és az energia területe iránt tanusitanak érdeklődést. „Tudjuk, hogy az infrastruktúra fejlesztése terén Romániának konkrét és ambiciózus tervei vannak és ezért is összpontositottunk olyan brit vállalatokra, amelyek a kőolaj és földgáz, vizgazdálkodás és környezet, illetve a nukleáris szektorban tevékenykednek”, hangsúlyozta Paul Brummel. A brit üzletemberek bukaresti vizitje részét képezi kelet-európai turnéjuknak, amelyet a befektések kiterjesztése érdekében tesznek. Az üzletembereket Victor Ponta miniszterelnök is fogadta. A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy a térségbeli nemzetközi politikai helyzet dacára Románia továbbra is a legstabilabb és kiszámithatóbb állam marad Európa ezen övezetében. A román adótörvény előnybe részesiti az üzleti szférát és épp ezért is nem módosul az egykulcsos adórendszer, fűzte hozzá. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Tiberiu Niţu: 2014 nagyon jó év volt, még a legutóbbi EEM-jelentés szempontjából is

Tiberiu Niţu, Románia főügyésze kijelentette, hogy 2014 nagyon jó év volt még az Európai Bizottság által az Együttműködési és Ellenörzési Mechanizmus keretében Romániáról készitett jelentés szempontjából is. Az évérteklő ülésen Tiberiu Niţu elmondta, hogz a tavaly az ügyészeknek 1.880.000 ügyet kellett megoldaniuk. Az esetek közül összesen 674 ezer dossziét zártak le, ami 6%-al jelent többet 2013-hoz képest, fűzte hozzá Tiberiu Niţu. Megjegyzendő, hogy az ügyészségeken tárgyalt esetek 40%-át a tavaly kevesebb, mint hat hónap alatt oldották meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

Őrizetbe vették a korrupcióellenes ügyészek Toni Greblă volt alkotmánybirót

Toni Greblă volt alkotmánybirót röviddel azt követően vették őrizetbe a korrupcióellenes ügyészek, hogy kedd reggel jelentkezett a kihallgatáson, amelyen ismételten elutasitotta az ellene felhozott vádakat. A volt szociáldemokrata politikus többek között folytatólagosan elkövetett befolyással történő üzérkedéssel, tisztségével összeférhetetlen pénzügyi tranzakciókkal és bünszövetkezet létrehozásával gyanusitják. Az alkotmánybiró állitólagos bűncselekményeket szenátori mandátuma alatt követte el. A legfőbb ügyész a szanátus hozzájáruását kérte letartóztatásához, de időközben Toni Greblă lemondott alkotmánybirói tisztéségéről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.10)

A nemzetvédelmi minisztérium megtartotta évértékelő ülését

Mircea Duşa nemzetvédelmi miniszter ismertette az általa vezetett minisztérium tavalyi évértékelő jelentését. Az ülésen részt vett Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök is. Az államfő rövid beszédében kihangzúlyozta: „Tizenegy év után a NATO, és nyolc év után az EU-csatlakozástól Romániának meg kell erősitenie stratégiai megbizhatóságát egy olyan térségben, amelyet a stratégiai érdekek összeütközése jellemez és egy olyan időszakban, amely gyors geopolitikai módosulásoknak van kitéve”. Az államfő kihangsúlyozta a román hadsereg fontosságát, megemlitve javaslatát, mely szerint 2017-től a GDP 2% százalékát forditják a hadseregre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 03.10)