2015. március 11

Klaus Iohannis államfő Lengyelországban tesz látogatást

Klaus Iohannis államfő Lengyelországban tesz hivatalos látogatást. Elutazása előtt, a bukaresti Henri Coandă nemzetközi repülőtéren tartott rövid sajtónyilatkozatában kihangsúlyozta: „Romániát és Lengyelországot nagyon foglalkoztatja az ukrajnai helyzet.E két ország hasonló álláspontra helyezkedett, ami az ukrajnai konlfiktust illeti. Románia szempontjából az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciókat fenn kell tartani mindaddig, amig a minszki egyezményt teljes egészében alkalmazzák. Románia számára prioritást jelentenek a Lengyelországgal fenntartott kapcsolatok, úgy európai, mind transzatlanti szinten. Országainkat közös történelem, az együttműködés és a döntő jellegű pillanatokban tanusitott szolidaritás fűzi egymáshoz”. A román államfő lengyelországi látogatása alkalmából sorra kerülő megbeszélések témái között szerepel a kétoldalú gazdasági, politkai és katonai kapcsolatok alakulásának elemzése. Iohannis elnök Varsóban nemcsak lengyel hivatalosságokkal, de a lengyelországi román közösséggel is találkozik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Statisztikai adatok az energiafogyasztásról és termelésről

Az Országos Statisztikai Intézet közleménye szerint ez év januárjában csaknem 7%-al csökkent a végső energiafogyasztás, miközben a lakóssági villamosenergia-fogyasztás 5%-al növekedett az elmúlt esztendő azonos időszakához képest. Ami az energiaexportot illeti, az elemzett időszakban ez több, mint 175%-al, azaz 421 millió KW-tal volt nagyobb. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.11)

A képviselők megszavazták a volt politikai foglyok járandóságának 400 lejre való emelését

A képviselők szerdán megszavazták a volt politikai foglyok, illetve a politikailag üldözöttek vagy deportáltak járandóságának 200 lejről 400 lejre való emelését. Lévén, hogy e jogszabály esetében a képviselőház a döntő fórum, a dokumentumot július 1-től hatályba helyezik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

Az EU szintjén Románia az egyedüli ország, amely 0,5%-nál kevesebbet külőnit el a GDP-ből kutatásra

Az uniós tagországok közül Románia az egyedüli, amely 0,5%-nál kevesebbet külőnit el a GDP-ből kutatásra és fejlesztésre. Az innováció területének az EU 2020-ig legkevesebb 3%-ot tervez kiutalni a bruttó össztermékből. Romániának legkevesebb 2%-ot kellene forditani a GDP-ből kutatásra-fejlsztésre. Az emlitett terület európai bajnokai Finnország és Svédország, hiszen több, mint 3%-ot különitenek el bruttó össztermékükből.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -03.11)

A Román Posta házhoz szállitja az útleveleket

A Román Posta a jövő hónaptól házhoz szállitja a igénylők nevére kibocsátott útleveleket. A Román Posta közleménye szerint, a társaság két évre szólóan elnyerte az útlevelek szétosztására kiírt pályázatot. A szerződés hatályba helyezéséért megállapodást kell aláirnia az Országos Útlevélosztálynak és a Román Postának. Az útlevél kérvényezőket előzetesen értesítik a dokumentum átvételének időpontjáról és a fizetendő illetékekről. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)

A képviselőház nem hagyta jóvá Borbély László RMDSZ-alelnök elleni bűnvádi eljárás lefolytatását

A képviselőház nem hagyta jóvá az RMDSZ politikai alelnöke elleni bűnvádi eljárás lefolytatását, akit többrendbeli befolyással való üzérkedéssel gyanúsít a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Borbély László a szavazás előtti felszólalásában rámutatott: visszaélésnek tartja, hogy a DNA egy – más bizonyítékokkal alá nem támasztott – egyoldalas feljelentésre hivatkozva akarja ismét megnyitni vádemelés nélkül lezárt korábbi ügyét.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.11)