Directorul STS, Marcel Opriş, a prezentat un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire a votului multiplu

Directorul STS, Marcel Opriş, a prezentat astăzi la comisia de cod electoral un cadru general cu privire la un sistem informatic de prevenire şi combatere a votului multiplu. Acesta se bazează pe scanarea cărţii de identitate, identificarea CNP-ului şi introducerea acestuia într-un sistem care împiedică un alegător să voteze de mai multe ori. Precizarea este inclusă în proiectul de lege referitor la alegerile locale. Iulia Gherman.

Reporter: Membrii Comisiei de cod electoral şi-au dat astăzi acordul asupra iniţiativelor legislative referitoare la alegerile locale, înfiinţarea partidelor politice, finanţarea acestora şi a campaniilor electorale. Documentele prevăd, între altele, eliminarea votului multiplu prin introducerea unui sistem informatic de verificare a prezenţei la vot, obligativitatea ca fiecare candidatură să fie însoţită de un număr clar de susţinători. Primarii se vor alege potrivit proiectului de lege dintr-un singur tur de scrutin la fel ca la alegerile precedente. Pentru preşedinţii de consilii judeţene însă se va aplica votul secret exprimat de jumătate plus unu din numărul consilierilor prezenţi. În cadrul comisiei s-a decis, totodată, că un partid politic se poate înfiinţa chiar şi cu trei membri, iar banii cheltuiţi în campaniile electorale pot fi recuperaţi de la bugetul de stat în cazul competitorilor care obţin cel puţin 3% la alegeri. Despre sistemul informatic de prevenire a fraudei la vot a fost invitat să vorbească astăzi directorul STS, Marcel Opriş.

Marcel Opriş: Acest sistem a fost gândit cu tehnologiile din 2009. Din această clipă, în alegerea resurselor tehnice va ţine seama de exisenţa unor alte tipuri de resurse. Nu este exclus nici folosirea de smartphone-uri sau de tablete.

Reporter: Marcel Opriş a mai spus că sistemul actual folosit de STS este perfect protejat.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 10 martie