2015. március 12

Klaus Iohannis román államfő lengyelországi látogatása

Klaus Iohannis román és Bronislaw Komorowski lengyel elnök Varsóban  közös nyilatkozatot írt alá, amely a lengyel-román stratégiai partnerséget erősíti meg, többek között biztonságpolitikai téren, a kelet-ukrajnai konfliktus miatt kialakult új regionális helyzetben. A nyilatkozat a két országnak az Egyesült Államokkal és a NATO-val való szoros együttműködése fontosságát is hangsúlyozza. Bronislaw Komorowski úgy vélte, hogy a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcson olyan döntéseket kell hozni, amelyek hozzájárulnak e térség biztonságának növeléséhez. Mint hozzáfűzte, a nyugati világnak fel kell készülnie arra az eshetőségre is, ha az ukrajnai helyzet negatív irányban fejlődik és meghiusúl a minszki tűzszüneti megállapodás. Klaus Iohannis elnök közölte, hogy Komorowskival folytatott tárgyaláson a régió országait összekötő közös érdekről beszéltek, amelyet „komoly kihívások érnek”. Iohannis nyugtalanítónak minősítette az ukrajnai fejleményeket, és Ukrajna szuverenitását, határainak sérthetetlenségét hangsúlyozta. Ugyanakkor elmondta, hogy Románia  a lengyel befektetések növelésére, illetve a román cégek lengyel piacon való jelenlétének fokozására törekszik. A román államfő arról is tájékoztatott, hogy Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel megállapodott abban, hogy regionális államfői találkozót szerveznek az ősszel, Bukarestben, amelyen egyeztetnének a 2016-ban esedékes varsói NATO-csúcs előtt.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

A parlamenti mentelmi jog megvonására vonatkozó eljárás meggyorsitását szorgalmazta a PNL

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) az kérte a politikai pártoktól, hogy támogassák a szenátorok és képviselők mentelmi joga megvonására vonatkozó eljárás meggyorsitását.Ionuţ Stroe pártszóvivő sajtóközleményében kihangsúlyozta, hogy e tervezet elfogadását a parlamenti szakbizottságokban rendszeresen megakadályozza a szociáldemokraták többsége, a birósági perek elodázása céljából.Iounţ Stroe megemlitette, hogy a PNL azt javasolta, a tervezetet elektrónikus szavazással hagyják jóvá, az urnához járuló nevének beiktatásával. A liberálisok szerint e módszer további bizalmat sugallna a Parlamentnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

„A demokrácia egyik alapelve: a törvény előtt mindenki egyenlő”

A demokrácia egyik alapelve kimondja, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő, hangsúlyozta az USA bukaresti nagykövetsége azt követően, hogy a képviselőház szerdán nem hagyta jóvá a bűnvádi eljárás lefolytatását Borbély László volt környezetvédelmi miniszter, az RMDSZ politikai alelnöke ellen. A nagykövetség ugyanakkor leszögezi, hogy nem kommentálja az egyéni eseteket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

Bogdan Aurescu külügyminiszter felhívta telefonon Szijjártó Pétert magyar külügyminisztert a budapesti demonstráció miatt

Bogdan Aurescu román külügyminiszter felhívta telefonon csütörtökön Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy személyesen tiltakozzon egy budapesti tüntetés miatt, amelyen Romániát az Európai Unió Iszlám Államának nevezték. Bogdan Aurescu magyar kollégájának kifejtette: Románia számára elfogadhatatlan egy ilyen minősítés, és összeegyeztethetetlen azzal az európai szellemiséggel, amelynek jellemeznie kell a román-magyar jószomszédi kapcsolatokat és stratégiai partnerséget.Szijjártó Péter magyar külügyminiszter egyetértett azzal, hogy kerülni kell az olyan helyzeteket, amelyek feszültséget okozhatnak a román-magyar stratégiai kapcsolatokban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

A szenátus elnöke üdvözölte a volt politikai foglyok járandóságának megduplázását

Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök és Octav Bjoza, a Volt Politikai Foglyok Egyesületének elnöke üdvözölte a kommunista börtönök volt politkai foglyainak nyújtott járandóság 400 lejre való emelését. Ugyanezen összegben részesülnek a politikai üldözöttek és deportáltak is.A képviselőház által szerdán elfogadott intézkedést július 1-től helyezik hatályba. A szenátus elnöke szerint e törvénytervezet elismeri azok érdemeit, akik a kommunista börtönökben szenvedtek.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.12)

Rozalia Gănciulescu