Prima vizită a noului comisar european pentru agricultură, Phil Hogan, în România

Doi comisari europeni vor fi astăzi în România. Comisarului pentru politici regionale, Corina Creţu, i se va alătura cel pentru agricultură, Phil Hogan, care începe astăzi o vizită oficială de două zile. Phil Hogan a fost unul dintre cei mai performanţi miniştri de finanţe europeni, după cum relatează Carmen Gavrilă.
Reporter: Înainte să preia portofoliul de comisar pentru agricultură, irlandezul Phil Hogan a fost ministru pentru mediu, comunitate şi guvernul local, dar şi ministru al finanţelor, în ţara sa. În timpul mandatului său la finanţe, economia irlandeză a crescut cu o medie anuală de 8,7%, iar în aceeaşi perioadă, rata şomajului a sczut cu peste 4% şi au fost create 160.000 de noi locuri de muncă în toate sectoarele economice, în special în construcţii, producţie şi transport. Aceasta este prima vizită a noului comisar european pentru agricultură, Phil Hogan, în România, după preluarea mandatului de la Dacian Cioloş. în prezent. Ministerul Agriculturii aşteaptă aprobarea Comisiei Europene cu privire la Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, pentru perioada bugetară 2014 – 2020. Autorităţile române au dat asigurări că în curând va începe accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru agricultură, după ce anul trecut a fost deschisă, pe răspunderea României, o sesiune de depunere de proiecte. Acordul formal al Comisiei Europene urmează să fie emis în luna iunie.
Realizator: Comisarul Hogan se va întâlni cu premeirul Victor Ponta, cu ministrul agriculturii, Daniel Constantin, dar şi cu membrii comisiiilor parlamentare pentru agricultură şi afaceri europene.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 martie