Revista presei internaţionale – 12 martie 2015

Euro se îndreaptă spre o paritate cu dolarul, în săptămânile următoare, avertizează presa internaţională. Euro s-a depreciat la cel mai scăzut nivel din ultimii 12 ani faţă de dolar, titrează The Wall Street Journal. Analiştii explică acest fenomen prin prisma programului Băncii Centrale Europene de cumpărare de titluri de stat, scrie EUObserver. Mulţi economişti se aşteaptă acum ca euro să continue să scadă faţă de dolar, în timp ce redresarea SUA ia avânt şi Rezerva Federală se pregăteşte să crească rata dobânzii, pentru prima dată după aproape un deceniu, subliniază Financial Times.
SUA au impus sancţiuni împotriva mai multor separatişti pro-ruşi şi a altor oficiali acuzaţi de destabilizarea Ucrainei, anunţă The New York Times. Statele Unite urmează să trimită un nou ajutor militar neletal Ucrainei, scrie The Washington Times. Oficialii de la Pentagon au afirmat că pachetul va cuprinde drone de supraveghere de mici dimensiuni şi vehicule militare neînarmate, detaliază Stars and Stripes. Dronele şi alte echipamente, fără a include vehiculele Humvee, valorează circa 75 de milioane de dolari, adaugă ziarul american, subliniind, de asemenea, că este necesară monitorizarea retragerii armamentului greu al separatişilor pro-ruşi din zona de conflict. Pe fondul situaţiei politice şi economice complexe din Ucraina, un număr mare de cetăţeni ucraineni au decis să părăsească ţara, pentru a se muta într-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, anunţă Rosbalt. Eurostat raportează că ucrainenii au solicitat azil, în principal, în Polonia, Italia şi Germania, fiind primite în total 4.930 de cereri de acordare de azil politic, de 16 ori mai multe comparativ cu perioada similară din 2013, subliniază Izvestia. Federaţia Rusă şi-a suspendat participarea la şedinţele Grupului mixt consultativ pentru Tratatul privind forţele armate convenţionale din Europa şi astfel, anunţul făcut de Rusia în anul 2007 privind suspendarea Tratatului CFE, devine efectiv, informează Ria Novosti. Totodată, Moscova a amintit că are dreptul să amplaseze armament nuclear pe întreg teritoriul Rusiei, inclusiv în Crimeea, notează Interfax. Acest comentariu vine într-un moment sensibil pentru relaţiile internaţionale, după ce statele membre ale NATO – România, Bulgaria şi Turcia – s-au alăturat altor patru naţiuni din alianţă, pentru efectuarea unui exerciţiu în Marea Neagră, amintesc Belfast Telegraph şi The Independent.
În Spania au fost comemorate atentatele de la 11 martie 2004, în care au murit şi români. Ceremoniile au pus între paranteze lupta politică de la Madrid, titrează La Vanguardia. Ameninţarea terorismului jihadist este reală şi impune un răspuns permanent, subliniază ziarul spaniol. În faţa redutabilei influenţe exercitate de Statul Islamic în aria occidentală, armata franceză activează o celulă de contra-propagandă pe Internet, informează Le Monde. Circa cincizeci de specialişti militari urmează să compună această unitate anti-Stat Islamic, care va fi găzduită de Centrul interarme CIAE, creat în 2012 la Lyon. Misiunile noii forţe speciale sunt de a anticipa campaniile grupării jihadiste, de a identifica agenţii săi de recrutare şi reţelele lor de influenţă, ripostând imediat prin difuzarea de imagini şi mesaje, explică Le Monde, şi precizează că planificarea militară pentru 2014 – 2019 atribuie luptei contra jihadismului un miliard de euro. Arabia Saudită este campioană mondială la achiziţionarea de armament, anunţă Le Figaro. La 6,4 miliarde de dolari se ridică cifra importurilor de arme ale Arabiei Saudite, care au crescut cu 54% în 2014. Ryiadul a depăşit New Delhi, devenind primul cumpărător de arme din lume, subliniază un raport al grupului londonez IHS Jane’s, care acoperă un număr de 65 de ţări. Potrivit Jane’s Defence, Statele Unite au exportat o treime din totalitatea echipamentelor militare vândute în lume în anul 2014. Rusia, unul dintre marii furnizori ai Chinei, se situează pe locul al doilea, cu un total de 10 miliarde de dolari. Pe locul al treilea se află Franţa, care a recâştigat teren pe scena internaţională în ultimii ani, cu 4,9 miliarde de dolari vânzări în 2014, precizează Le Figaro.

(Cristina Zaharia)